מדידת לחץ דם ביתית בת-השוואה

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

07/12/2016 | 02:40 | מאת: יוסי

סבא בן 93, אס"ל, AF, פוזיד, אלדקטון, טריטייס, וזודיפ, אליקוויס וליפיטור. רכשתי לו מכשיר לחץ דם ביתי יוקרתי של Omron (דגם hem-7134-e) עם שרוול קשיח שעבר ולידציה קלינית ועשיתי לו בעצמי ולידציה במרפאה עם מכשיר קליני של Welch Allyn. הנחיתי אותו לבצע בדיקה ביתית לאחר מנוחה של כ-15 דקות ולבצע 3 בדיקות עוקבות בהפרש של כ-5 דקות זו מזו מבלי להסיר את השרוול. לאחר כמה עשרות בדיקות כאלה, מה שקורה זה שכמעט תמיד ישנו דפוס ברור של ירידה גדולה בל"ד סיסטולי בין כל אחת מ-3 הבדיקות העוקבות. אולי הסיבה היא המנוחה עצמה שככל שהיא מתארכת לחץ הדם פוחת? אולי הנוכחות הרציפה של השרוול גורמת לכך? אולי הבדיקות עצמן משפיעות על כלי הדם בזרוע וגורמות לכך? אני מניח שאפשר לבדוק את הנושא, לנסות פעם עם הסרת השרוול בין הבדיקות ופעם אחרת פשוט להמתין חצי שעה עם השרוול על הזרוע. הבעיה העיקרית היא שהבדיקה הראשונה הגבוהה יוצאת לפעמים מעל 130 ופעם אחת אפילו מעל 150, ומצד שני הבדיקה הנמוכה היא באיזור 110 ואפילו 100 לפעמים. ובסופו של דבר הסיבה שאנחנו עושים את הבדיקות היא כדי לדעת האם וכיצד לשנות את מינון התרופות שלו, אם לחץ הדם הוא 100 אז כנראה שצריך להפחית קצת מהתרופות, אבל אם הוא 150 אז אולי צריך להגביר קצת. אם עושים ממוצע אז זה יוצא בסדר, השאלה היא מה ערכו של ממוצע זה לאור השונות הגבוהה בין התוצאות. יש לציין שבפעמים הנדירות שבהן הוא מגיע למרפאה התוצאה שם היא נמוכה, בפעם האחרונה מדדו לו 100 על 40 והאחות מלמלה משהו על כך שאולי הוא לא שתה מספיק. בנוסף, הוא סובל מבעיות בכלי דם ברגליים לאורך השנים וייתכן שיש כאלה גם בזרועות. הולטר הוא מסרב לעשות אחרי שזו הייתה חוויה טראומטית מבחינתו בעבר.

יוסי. ראשית יש לזכור כי מטופלים קשישים (כמו סבך) נחשבים "שברירים", יש להם סכנת נפילות ופגיעה כתוצאה מכך שהיא גבוהה יותר ממטופלים צעירים יותר וכאילו שלא מקבלים מדללי דם. ערכי לחץ הדם המהווים סיבה להתחלת טיפול בל"ד וערכי היעד (אליהם שואפים) באוכלוסה זו בדרכ גבוהים יותר מבאוכלוסיה הצעירה יותר. שנית לקשישים פעמים רבות לחץ דם הדיאסטולי נמוך שמגביל טיפול או מחייב שינויו. שלישית: חשוב לדעת האם סבך תסמיני – ז"א מרגיש ברע כשעומד, האם ל"ד צונח בעמידה (אורטוסטאטיזם). רביעית: המדידה הראשונה לא נחשבת מהימנה ולכן מומלץ להתעלם! ממנה. יש למדוד שתים או שלוש מדידות (בהפרש של 1-2 דקות האחת מהשנייה). אם מודדים יותר מפעמים, מומלץ לעשות ממוצע של המדידות (השנייה והשלישית). ממליצה לבצע מדידות ל"ד שבוע ימים, בוקר וערב, לרשום את תשובת המדידה השנייה, או את ממוצע המדידה השנייה והשלישית. יש לרשום גם את הדופק. עם הרישומים יש להגיע למעקב לרופא המטפל. הרופא המטפל יתשאל ויראה האם יש תסמיני תת לחץ דם, יבדוק האם יש נפילת לחץ דם בעמידה, יראה את גרף לחץ הדם ויוכל להחליט האם יש מקום לשינוי הטיפול. בהצלחה

מנהלי פורום נפרולוגיה