השפעת אפקסור XR ותרופות SNRI

דיון מתוך פורום  תרופות ורוקחות

23/04/2016 | 12:14 | מאת: דנה

ליאת שלום, אני נוטלת כשנה את תרופת הציפרלקס עקב הפרעות חרדה ודיכאון, הציפרלקס עזר לי מאוד בנושא של החרדות אך בדיכאון כלל לא עזר ואף הוחמר לי לבינתיים הדיכאון בתקופת הטיפול, כמו כן סבלתי מעייפות קשה וקושי בריכוז במהלך הטיפול, הפסיכיאטר שלי המליץ לי לנסות לעבור לתרופות מסוג SNRI שאולי יוכלו יותר לטפל בדיכאון וכן לעזור עם נושא העייפות, הוא אמר לי להתחיל עם 75 מ"ג במשך שבוע ואז לעלות ל-150 מ"ג. שאלותיי הן כאלה: 1. האם אפקסור XR הוא ה-SNRI האפקטיבי ביותר מכל המשפחה ובעל תופעות הלוואי המועטות ביותר? מדוע לא בחר באיקסל או בסימבלטה? 2.קראתי בכמה מקורות באינטרנט שהפעילות על הנורדרנאלין מתחילה רק במינונים של מעל 150 מ"ג, והמטרה בין היתר לעבור לכדור הזה הייתה כדי שתהיה השפעה גם על הנורדנאלין ולא רק על הסרוטונין (שהטיפול לא חווה הצלחה מלאה).מצד שני זה נשמע לי קצת תמוה, כי הכדור עצמו הוא SNRI ויש כדורים במינונים של 75 מ"ג ו-150 מ"ג, וזה כדור SNRI כך שצריך להיות בכדור אפקט המשפיע על הנורדרנאלין גם במינונים קטנים יותר, אודה אם תוכלי לשפוך קצת אור על הפעילות של הכדור והחלוקה שלו בין סרוטונין לנורדרנאלין (באחוזים) ומאיזה מינונים אמור להשפיע. 3. האם באמת הגמילה מ- SNRI קשה משמעותית מגמילה מ-SSRI? קראתי כל מיני תגובות באינטרנט שאלה כדורים שהתופעות לוואי בגמילה קשות ביותר, מצד שני ראיתי גם תגובות שאומרות שהגמילה שלהן לא יותר קשה מגמילה מ-SSRI. תודה רבה וחג שמח.

דנה שלום, האפקטיביות של התרופות במשפחה היא דומה, ובכל מקרה המינון יותאם למינון האפקטיבי עבורך. הרופא על סמך ניסיונו הקליני והיכרותו איתך בוחר את התכשיר שהוא חושב שיתאים לך. אקסור XR אכן פועלת גם על המערכת הסרוטונרגית וגם על נוראפינפרין. היחס הוא 30:1. היא פעילה פי 30 יותר על המערכת הסרוטונרגית ובתחילת טיפול היא משפיעה קודם על המערכת הסרוטונרגית ורק בהמשך מתחילה להשפיע על המערכת האדרנרגית. ההשפעה האדרנרגית באה לידי ביטוי במינונים של 225-150 מ"ג, ולכן השאיפה היא להגיע למינונים אלה בהדרגה. תופעות הגמילה הן אינדיבידואליות, אך אמורות להיות דומות בין שתי המשפחות. בכל מקרה, זה יבוצע בהדרגה ובהדרכת הרופא המטפל. ליאת

מנהל פורום תרופות ורוקחות