אפשרויות טיפול בסרטן ערמונית חוזר בקשרי הלימפה

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

18/12/2016 | 18:41 | מאת: אלברט

דוקטור נכבד, אני בן 79. בריאות כללית טובה פרט לסרטן הערמונית שהתגלה אצלי ב 2014 . ה .PSA היה 5.44 . GLEASON היה 4+3. אונה אחת תפוסה ב 100%. עברתי הקרנות לערמונית עם טפול הורמונלי BICALUTAMIDE 50 MG ל 30 ימים וחצי שנה של DECAPEPTYL. גמר ההקרנות היה ב 7.12.2014 באפריל 2015 ה PSA היה 0.1 . ביוני 2016 ה PSA הגיע קרוב ל 2 , ו ה PSADT היה קרוב ל 3-4 חודשים . בבדיקת GALLIUM 68 PET/CT PSMA בינוי 2016 התגלו שני מוקדים נגועים בקשרי הלימפה. אחד בקוטר של 12 מ"מ בציר הקצר בשרשרת האיליאקלית החיצונית מימין והשני בקוטר 7 מ"מ בציר הקצר בשרשרת האיליאקלית החיצונית משמאל. פרט לזה לא היו ממצאים. ב 5.7.2016 התחלתי טיפול הורמונלי ב. BICALUTAMIDE 50 MG ל 30 יום, ב 20/7/2016 קיבלתי זריקה של DECAPEPTYL 11.25 MG . ב 22.08.2016 ערך ה PSA היה 0.02 וה TESTOSTERONE היה 0.58. התחלתי טיפול קרינתי של המוקדים הנגועים וסביבתם ב 31.08.2016 . הטיפול הקרינתי הסתיים ב 06/10/2016. בתאריך 27.10.2016 נמדד ערך של PSA נמוך מ 0.01 וטסטוסטרון 0.51 . קיבלתי שוב זריקה של DECAPEPTYL 11.25 MG בתאריך 19.10.2016 . ב 04.11.2016 התחלתי לקחת גם כדורים של BICALUTAMIDE 50 MG . השאלה הראשונה שלי מה ניתן לומר לגבי הפרוגנוזה למצבי ? השאלה השנייה היא האם זה דבר נכון לקחת עכשיו BICALUTAMIDE 50 MG בנוסף לזריקה של DECAPEPTYL שקבלתי כאמור באוקטובר 2016? השאלה השלישית נוגעת למשך הטיפול ההורמונלי העתידי: האם להמשיך בטיפול הורמונלי ארוך טווח ( לפחות שנתיים) ? האם הטיפול הזה צריך להיות משולב BICALUTAMIDE 50 MG ו DECAPEPTYL 11.25 MG או מספיק DECAPEPTYL 11.25 MG? או לחילופין להפסיק את הטיפול ההורמונלי ולבצע מעקב אחרי ה PSA וטיפול בהתאם? האם יש דרך לדעת אם יש היום עדיין תאים סרטניים בגופי ? למשל האם הבדיקה GALLIUM 68 PET/CT PSMA יכולה להתאים למצב של PSA נמוך ? האם טיפול הורמונלי יכול להשמיד תאים סרטניים מיקרוסקופים? תודה מראש על התשובות.

שלום אלברט. ניכר לפי שאלתך המפורטת שאתה מבין היטב את אופי המחלה, ואתה בקיא בפרטים. אנסה לענות בשלבים. 1. לגבי הפרוגנוזה. אין לי את כל הפרטים, ואני לא יכול להיות מדוייק, אבל אני חושב שיהיה נכון להגיד שיש סיכוי לא נמוך שבשנים הבאות תהיה עליה ב-PSA. 2. לגבי התוספת של הביקלוטומיד לדקפפטיל. למיטב ידיעתי, אין עדויות חותכות מהספרות, שטיפול משולב במקרה הזה הוא עדיף רק על הטיפול בזריקה. אני מניח שלאור הסיכויים שה-PSA יעלה, האונקולוג שלך מעוניין לתת לך את הטיפול המירבי. 3. זה גם מנחה את התשובה לגבי משך הטיפול ההורמונלי. כשיש כבר עדות לגרורות של הסרטן, והמחשבה היא שזה מה שיש בקשרי הלמפה באגן, נהוג להמשיך את הטיפול ולא להפסיק אותו. האם יש מקום להפסיק אותו לאחר שקיבלת הקרנות לאיזור? אני לא חושב שיש לנו מספיק מידע על זה. זה שיקול של התועלת בטיפול ההורמונלי בדחיית החזרה של המחלה מול תופעות הלוואי שלו. זה שיקול לא פשוט, בעיקר כי אין לנו את כל המידע. אבל אני חושב שמה שישחק כאן תפקיד חשוב בשיקול הזה יהיה עד כמה תופעות לוואי יש לך מהטיפול ועד כמה הן משפיעות על איכות חייך. 4. לגבי בדיקת ה-PET/CT PSMA: ברמות כאלה נמוכות של PSA, הבדיקה תהיה מיותרת. רוב הסיכויים שהיא לא תדגים תאים סרטניים. אם ה-PSA יעלה, בהחלט תהיה הצדקה לבצע את הבדיקה שוב. 5. טיפול הורמונלי מוריד את רמת הטסטוסטרון בגוף. תאי הסרטן זקוקים לטסטוסטרון כדי להתחלק ולגדול. הורדת רמת הטסטוסטרון בפירוש הורגת חלק מתאי הסרטן, אבל לא את כולם. ברבות הזמן, חלק מתאי הסרטן "לומדים" להתחלק גם ללא טסטוסטרון. כך, שטיפול הורמונלי לבד לא נחשב יכול לרפא את הסרטן, אלא לעכב אותו.

29/12/2016 | 12:01 | מאת: אלברט

תודה רבה על כל התשובות. מה הם הפרטים החסרים לך כדי לקבוע הפרוגנוזה במדויק יותר? אשמח להוסיף את כל הידוע לי. האם הבדיקת דם של CTC היא מתאימה למקרה שלי לשם מעקב? האם יש מקום לחשוב על טיפולים נוספים כדי לשפר את סיכויי ההחלמה ?

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית