בדיקת psa כבדיקת סקר

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

27/09/2016 | 00:37 | מאת: יונה

שלום, האם הבדיקה הנ"ל מומלצת לכל גבר מגיל מסויים , או שרצוי לבצעה רק כאשר יש סימנים אחרים שמעוררים חשד שיש ממאירות בערמונית? במקרה של בן זוגי, עשה כמה בדיקות כאלו בשנות ה-50 שלו, שהיו תקינות ולאחר מכן בעצת רופא המשפחה הומלץ שלא לעשותה באופן רוטיני. הבנתי שיש מחלוקת בנושא בין רופאים לגבי עצם ביצוע הבדיקה כבדיקת סקר. מה דעתכם בנושא? תודה

שלום יונה. אכן, יש מחלוקת בין הרופאים לגבי הנחיצות בבדיקת PSA כבדיקת סקר. המחלוקת התחילה כשארגון גדול ופדרלי בארה"ב לרפואה מונעת קבע שה-PSA אינו טוב כבדיקת סקר. הוועדה לא כללה אורולוג בין שורותיה. היא הסתמכה על שני מחקרים גדולים שהשוו בין סקר כללי של אוכלוסיה עם PSA ולבין קבוצה שלא עברה סקר. בשני המחקרים יש בעיות מתודיות שמשפיעות על פירוש התוצאות. ארגון האורולוגים האמריקאי יצא חוצץ נגד הקביעה הזאת. הטענה היא שמאז שהתחלנו להשתמש ב-PSA כבדיקת סקר, אנחנו מגלים את המחלה בשלב יותר מוקדם, ומגלים פחות מקרים, שבהם הסרטן כבר שלח גרורות. החשש הוא שאם נפסיק להשתמש ב-PSA, נחזור לימים שבהם המחלה אובחנה כשהיה מאוחר מדי לטיפול שיכול להביא לריפוי מלא. לכן, לכל איגוד יש המלצות שונות לגבי ה-PSA. אני נצמד לקווים המנחים שפירסם MSKCC. לפיהם כדאי לבצע בדיקה ראשונה של PSA בגילאים 45-49, ולהחליט על המשך מעקב לפי הערך של ה-PSA. זאת כמובן לאחר קבלת הסבר על מגבלות הבדיקה.

27/09/2016 | 21:27 | מאת: יונה

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית