AFP***///-----////----

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

28/06/2016 | 23:17 | מאת: שי

שלום רב ! בן 39 ר המרקר יצא מוגבר פעמיים באזור ה 10.5 , שאר המרקרים תקינים. US אשכים פעמיים הכל תקין מלבד מיקרוקלציפיקציות. US בטן - כבד טחול כליות לבלב שלפוחית שתן תקין . קיים כאב עמום מאשך שמאל, כאב שבא והולך ואינו קבוע(יש לציין מספר שנים) כאב שמזכיר גם מה שמכונה בשפה הפשוטה "כאבי ביצים" אבל שאלותי הן : 1 האם במידה ויש גידול כלשהו יופיע כאב מסוג כזה ? 2 האם יש גורמים שמעלים את האלפא פטו כמו ממשפחת מונעי דלקת לא סטרואידים, ואו ניאצין? כך קראתי במאמר מסוים באנגלית. שיש פולס פוזיטיב. 3 האם הטסטוסטרון מיוצר במידה זהה בשני האשכים או בעיקר בשמאלי? האם יכול להיות מצב שיש בעיה באשך זה משפיע על רמות הטסטוסטרון שמשתנות והדבר בא ליידי ביטוי בין היתר בשינוי גוון הקול שנעשה מעובה הרבה יותר למספר ימים ושוב חוזר להיות רגיל ? מוכרת לך התופעה הזו כפי שאני מתאר לך ואם יש קשר ישיר או עקיף? 4 האם אולטרא סאונד בטן יעיל באותה המידה כמו סי טי ?(תועלת מול פצצת קרינה) US בכרמל אגב שהבנתי שיש להם מכשור מהמתקדמים. 5 אורולוג הציע ישר אקספוזיה - פתיחת שק האשכים ובדיקת מישוש וראיה, כתבת לי פה בפורום משהו הרבה יותר סולידי, מה דעתך? 6 האם התחלת פירוני שמלווה בפלאק קטן יכול להשפיע ולהעלות את האלפא פטו ?(פירוק רקמה פיברוטית) 7 האם יהיה נבון מבחינתי כרגע להמשיך לנטר AFP פעם בשבוע כדי לראות אם יש ירידה או נסיקה ולהיות עם האצבע על הדופק? 8 אשמח אם יש לך להוסיף לי פעולות לביצוע מנסיונך ! מתנצל על "מבול" השאלות.. אשמח לתשובות מפורטות ככל האפשר בברכה

שלום שי. 1. בדרך כלל סרטן אשכים מופיע כהגדלה של האשך, ללא כאבים. אבל לפעמים זה כן יכול להיות מלווה בכאב. במקרה שלך צריך לזכור ש-US אשכים למעשה שלל גוש באשך. 2. יש סיבות אחרות לעליית אלפה-פטו-פרוטאין, ברובן קשורות למחלות של הכבד. כיוון שעשית US של הכבד והוא תקין, וכיוון שגם במקרים האלה מדובר בעלייה משמעותית של המרקר, נראה שגם זה לא המצב. יש דיווחים שגם שתיית אלכוהול יכולה להעלות את המרקר. 3. אין לזה שום קשר לשינוי זמני בגוון הקול. השינויים שטסטוסטרון גורם בגיל ההתבגרות משפיעים על מבנה הלוע ולכן על עיבוי הקול. תופעה שהיא בלתי הפיכה. מי שאין לו טסטוסטרון לאחר שקולו כבר השתנה, נשאר עם אותו קול. 4. זו שאלה טובה. US לא יעיל באותה מידה כמו CT. יכול להיות גוש קטן באיזור הבטן ש-US יפספס ו-CT לא (תלוי במיקום באזור הבטן). באנשים רזים, US רואה יותר פרטים מבאנשים בעלי מבנה גוף כבד יותר. סביר להניח שאם היה משהו לא קטן בבטן, ה-US היה רואה. שוב, אני חושב שאם היה גוש של סרטן אשכים בבטן המרקר היה משמעותית גבוה יותר. אבל אם החשד הזה קיים, כדאי לשלול את זה סופית ע"י ביצוע של CT בטן אגן. הקרינה של CT אחד היא לא מאוד גבוהה. 5. אני לא מבין את ההצעה הזאת. יכול להיות שלא הבנת אותו נכון. אם ב-US לא רואים שום גוש באשכים, לא יראו אותו גם בניתוח כזה. 6. עד כמה שידוע לי - לא. 7. אני חושב שאם CT יהיה תקין, אפשר יהיה להפסיק את ניטור ה-AFP.

29/06/2016 | 19:43 | מאת: שי

ראשית תודה רבה על תשובותיך ! (אני מקווה שבאמת אתה ד"ר גל עונה ולא רופא מתמחה שעוזר לך) לגבי 3 מה שכתבת כבסיס הוא נכון אבל נראה שכשיש "פיקים" של טסטוסטרון זה כן קורה..אחרת אי אפשר להסביר את העובדה שיש יומיים שפתאום נהיה לי קול כמו של יוסי שריד ז"ל ואחרי זה חוזר לרגיל..מבלי שהייתי חולה / מעשן.. שום דבר.. כמו שההורמון משפיע באופן אקטיבי על שיער בגוף, מע' שריר ועוד נראה שיש קשר ישיר לעיבוי הקול- עובדה. לגבי 4 אני בחור רזה כך שלפי מה שכתבת(גם הטכנאי אמר את זה) יש נראות טובה כמובן שלגבי הכבד ביצעתי גם תפקודים וכו' ויצא תקין. לגבי 5 הבנתי אותו מצוין- יותר מכך הוא אפילו הסביר שפעם היו נוהגים לבצע אקספוזיה אצל כל מי שנראה אצלו ממצא של מיקרוקלציפיקציה ויתכן ויראה משהו על האשך ואז צריך להוריד, אמנם הוא עשה אחד ועוד אחד עם הכאב והאלפא פטו אבל נשמע לי קצת מהלך מרחיק לכת כפי שלך הוא היה תמוה, יכול להיות שרצונו הוא לתפוס אם יש משהו במצב ראשוני ביותר כיוון שהעסק די אלים ועדיף להקדים בגילוי אם אפשר, מה שכן הוא אמר שפותח וממשש וההיגיון הבריא והשכל הישר שלי אומרים שהעור של שק האשכים כ"כ דק שניתן למשש אפילו בלחץ מסוים ללא צורך בהרדמה ופתיחה, אני צודק ? יש מצב שהוא רוצה להכניס עוד$ לכיסו? שוב תודה !

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית