בעיה בבכך

דיון מתוך פורום  כאבי ברכיים, ירך ושחיקת סחוסים

17/03/2015 | 15:45 | מאת: חייפ

שלום רב, עקב כאבים בצדי הברך, פניתי לאורתופד שאמר שכנראה מדובר ב medial meniscus tear ושלח אותי לבדיקת מיפוי עצם SPECT. תוצאת הבדיקה היא: "קיימת קליטה מוגברת במדור המדיאלי בפרק הברך מימין". הרופא אמר שלפי הבדיקה מדובר בקרע במניסקוס או בבעיה בסחוס, אך אמר שניתן יהיה לדעת בודאות רק תוך כדי הארתרוסקופיה. לכן הוא גם לא ידע להגיד מהו זמן ההחלמה לאחר הניתוח. הוא גם אמר שבדיקת mri מיותרת. שאלתי היא מדוע לא עושים בדיקת mri לגילוי מקור הבעיה? איך אפשר ללכת לניתוח מבלי לדעת מה מקור הבעיה ומה יכולים להיות ההשלכות - אני עדיין עובד ולכן חשוב לי מאוד לדעת מה יהיה במהלך הניתוח ולאחר הניתוח. תודה רבה

שלום רב יעוץ רפואי לגבי מקרה ספציפי הינו לאחר קבל היסטוריה רפואית, בדיקה ועיון בבדיקות ההדמיה, את כל השאלות שלך עליך להציג לרופא אורטופד שבדק אותך ומכיר את הבעיה שלך באופן כללי בדיקות נעשות לשם אבחון , ומיפוי הינו כלי עזר בלבד, אך חשובה מאוד הבדיקה הפיסיקלית והאנמנזה הרפואית .פיענוח בדיקות הדמיה נעשה בהתאם לממצאים פיזיקליים ולאחר קבלת היסטוריה רפואית בדיקות הדמיה צריכות להינתן/או להיות מפוענחים בהקשר להיסטוריה הרפואית והבדיקה הפיסיקלית, לעיתים US סונר יכול לגלות דברים רבים סיב הברך הבדיקה היא נגישה מאוד יחסית ואינה כרוכה לא בקרינה כמו במיפוי עצמות או CT ואינה כרוכה גם בקרינה מגנטית (MRI) שהשלכותיה אינן ידועות מיפוי עצמות –קיימים סוגים רבים של מיפוי עצמות, מיפוי עצמות המבוצע בדרך כלל הינו מיפוי עצמות בעזרת טכנטיום. זוהי בדיקה לא ספציפית , המראה מקומות שבהם החומר מצטבר, על סמך הקליטות ניתן לשער שמדובר בקליטות על רקע שחיקת סחוס, טראומה וכולי, אך כאמור אין הבדיקה בדיקה ספציפית מיפוי עצמות בשילוב עם CT הינו מיפוי עצמות SPECT , מיפוי יותר ספציפי לפגיעות סביב מפרק ישנם עוד סוגים רבים של מיפויים FDG עם סוכר מסומן המצביע על אזורים בעלי חילוף חומרים מהיר, או מיפוי עצמות עם כדוריות דם מסומנות לגילוי זיהומים תושבת המיפוי שלך כמו כן אינה ספציפית ויש לשפוט אותה בהתאם להיסטוריה הרפואית ובדיקה פיסיקלית רצוי לזכור שאין בדיקה שיש לה 100% הצלחה בגילוי כל הממצאים(גם לא MRI ), לכן חשובה מאוד הבדיקה הפיסיקלית ביחד עם היסטוריה רפואית מדוקדקת. MRI בנוסף באחוזים קטנים מאוד MRI נוטה לגילוי סרק FALSE POSITIVE דהיינו גילוי ממצאים אשר אינם קיימים, או קיימים לא בממדים הניכרים כפי שה MRI מראה בדיקות הדמיה אינם מגלות כל דבר ב100% , לכן יש לשפוט את בדיקות ההדמיה בהקשר להיסטוריה הרפואית כולל גיל , מחלות רקע ותיאור הפגיעה, בנוסף יש לשפוט את בדיקות ההדמיה בהקשר לבדיקה הפיסיקלית, בדיקות הדמיה יכולות להיות להעלות חשד לדבר מה באחוז מסוים (אמנם נמוך) שלבסוף יתברר כמוטעה( FALSE POSITIVE ) בברכה ד"ר בנימין בנדר

מנהל פורום כאבי ברכיים, ירך ושחיקת סחוסים