התייעצות

דיון מתוך פורום  כאבי ברכיים, ירך ושחיקת סחוסים

25/06/2014 | 12:03 | מאת: נסר

בוקר טוב לך אדוני המכובד לפני שנה וחצי עברתי ניתוח ארטרוסקופיה בפרק הירך בבית חולים אך ללא שנוי וכעת אני מטופל בבית חולים בצפון בצילומים שעשית לאחר הניתוח מראים כי עדיין יש פגיעה במפרק ושינויים הרופא בבית חולים המליץ על זריקה במפרק תחת שיקוף אך ללא שנוי גם באותו יום לא הרגשתי שנוי הומלץ על פיזיותרפיה אינטנסיבית למתיחת הרקמות האחוריות-מסאג עמוק אחורי בדומה לשחרור פיריפורמיס אך ללא שנוי ושיפור הומלץ על טיפול כירופרקט-אוסטיופט במרפאות הכאב עברתי סידרה של טיפולים כולל דקירות למפרק גם ללא שינוי ושיפור אני עדיין מרגיש כאבים וכליכם במפרק רוצה לדעת מה הפיתרון מודה לך

שלום רב אם מדובר שחיקה של מפרק הירך , שחיקה של מפרק הירך בשלבים מתקדמים גורמת לכאבים רבים,צליעה והגבלה בתנועות הירך, קיים קושי בעליה וירידת מדרגות בקימה מישיבה והליכה למרחקים, ככל שהשחיקה מתקדמת קשה יותר לבצע פעולות פשוטות כגון לגרוב גרביים, ולנעול נעליים. הבדל באורך הרגליים נפוץ בבדיקה פיסיקלית כאבים במפשעה הם אופייניים מאוד לשחיקה של המפרק , אך עם זאת יכולים גם להיות כאבים במפשעה בגלל סיבות רבות אחרות כגון בקע מפשעתי או כאב מוקרן מהגב שחיקה של מפרק הירך ניתן לאבחן בצילום אגן ומפרק ירך, וכמו כן חשובה הבדיקה הפיסיקלית וקבלת היסטוריה רפואית כאבים במפשעה הם אופייניים מאוד לשחיקה של המפרק , אך עם זאת יכולים גם להיות כאבים במפשעה בגלל סיבות רבות אחרות כגון בקע מפשעתי או כאב מוקרן מהגב אנטומיה לא תקינה של מפרק הירך כתוצאה מהתפתחות לקויה של מפרק הירך גורמת לשחיקה מוקדמת-בגילאים יותר מוקדמים של מפרק הירך. אנטומיה לא תקינה יכולה להיות חוסר או התפתחות לקויה של עצם האגן הגורמת להיעדר כיסוי מספק של ראש הירך, או לחילופין לכיסוי מועט של ראש הירך. אנטומיה לא תקינה יכולה להיות גם כיסוי יתר של ראש הירך ואז מדובר תסמונת תפס/התנגשות FAI . תסמונת תפס או מה שנקרה Femoraloacetabular Impingement syndrome) FAI. FAI הינו הפרעה/חיכוך לא תקין הנוצר בין עצם הירך לעצם האגן כתוצאה מאנטומיה לא תקינה של עצם הירך או האגן, או שניהם ביחד באופן כללי – אם מדובר בשחיקה של מפרק הירך יש להתחיל בטיפולים שמרניים היכולים לכלול תרופות, זריקות , טיפולים פיזיותרפים וכולי אך יש לשלול שלא מדובר בכאב מוקרן מהגב ניתוחי החלפת מפרק ירך מאופיינים באחוזי הצלחה גבוהים, צליעה לאחר ניתוח בכל גישה כלשהי יכולה להיות, מטרת הניתוח הינה הקלה בכאבים ושיפור בטווחי תנועה קיימות שיטות רבות להחלפת מפרק ירך השיטות נחלקות לפי קריטריונים רבים בין השאר אפשר לחלק על פי הגישה- קימות גישות רבות להחלפת מפרק הירך גישות בחתך קטן או גישות סטנדרטיות . ניתוחי החלפות מפרק הירך יכולים להתבצע בשכיבה על הצד או על הגב. בשכיבה על הגב קל יותר להאריך את אורך הרגליים גישות בחתך קטן (MIS) Minimal Invasive Surgery נחלקות בגדול לגישה קידמית , קידמית –צדדית ואחורית , נראה שלאחרונה הגישה הקידמית אשר אינה מערבת חיתוך שרירים צוברת תאוצה. אני פרסמתי את הגישה במאמר וגם כתבתי על כך פרק בספר , זה הקישור לפרק בספר מפרי עטי http://www.expertconsultbook.com/expertconsult/ob/book.do?method=display&type=bookPage&decorator=none&eid=4-u1.0-B978-1-4160-4973-9..00046-7&isbn=978-1-4160-4973-9#lpState=open&lpTab=contentsTab&content=4-u1.0-B978-1-4160-4973-9..00023-6;from=toc;type=bookPage;isbn=978-1-4160-4973-9&search=none חלוקה אחרת להחלפת מפרק הירך היא במשתלים השונים שניתן להשתמש ובשיטות הקיבוע , דהיינו החלפת מפרק הירך יכולה להיות עם קיבוע בצמנט רפואי או ללא צמנט רפואי . ללא צמנט בדרך כלל מדובר במשתלים אשר הגוף אמור לעטוף/לגדול בחריצים הקטנים שבמשתל חלוקה נוספת היא לפי חלקים/משטחים נושאי המשקל- ישנם מספר צירופים, הנפוצים ביניהם הם מתכת על מתכת, מתכת על פויליאטילן, קרמי על קרמי, קרמי על פוליאטילן לאחר התלהבות לא קטנה בניתוחים להחלפות מפרקים בעזרת המחשב, נראה שההתלהבות הזאת דעכה עקב סיבות רבות. בניתוחי החלפות מפרק ירך יש צורך בחתכים נוספים להשמת החיישנים דבר היכול ליצור תחלואה נוספת כגון זיהום בפינים או שבר בעצם האגן. זמן הניתוח מוארך עקב הצורך בשימוש בציוד המיוחד. היתרונות בהשוואה לחסרונות גרמו לכך שניתוחים מונחי מחשב אינם בשימוש רוטיני במחלקות רבות בארץ ובעולם באופן כללי –אני מבצע החלפת מפרק ירך בגישה קדמית וגישה לטרלית ישירה, בהשכבה על הגב ולא על הצד כפי שנהוג במקומות רבים, השכבה על הגב מאפשר בדיקה של טווחי תנועה, יציבות ובדיקה של אורך הרגליים בצורה מהימנה הגבלות ירך -לאחר ניתוח --כגון כרית פישוק, כיסא גבוהה, הגבהה לשירותים וכולי אינם נהוגים על ידי אחרי ניתוח להחלפת מפרק ירך באופן רוטיני ניתן להסתובב גם על הצד אין צורך לשכב על הגב רק, מאפשר שיקום נוח ומהיר יותר לאחר הניתוח ניתן להתעדכן במאמר ב https://www.facebook.com/dr.benderbenjamin סרטון יו-טיוב https://www.youtube.com/watch?v=yV6VgA8OZBY בברכה ד"ר בנימין בנדר

מנהל פורום כאבי ברכיים, ירך ושחיקת סחוסים