קשר בין הברך למפרק הירך

דיון מתוך פורום  כאבי ברכיים, ירך ושחיקת סחוסים

04/06/2014 | 12:50 | מאת: מןטי

אני עם פגיעה בברך לפני 20 שנה קרע ברצועה וכעת עם כאב בפרק הירך של אותה רגל האם יכול להיות קשר בין חוסר היציבה נכונה מהברך לפגיעה במפרק הברך

שלום רב אבחנה באורטופדיה והמלצות לטיפול/בירור ניתנות לאחר קבלת היסטוריה רפואית מפורטת, בדיקה ועיון בבדיקות ההדמיה באופו כללי מאוד - כאבים לאורך הרגל יכולים להיות מוקרנים מהגב, אך גם מפרק הירך יכול להקרין גם לברך , הקרנה של הכאב מהגב היכולה להיות מלווה בתרדמת. יכול להיות ומקור הכאב הוא מהגב -כאבי גב תחתון יכולים להקרין למפשעות, לעכוז, ויכולים הם לגרום לחסר תחושה או ירידה בתחושה מסביבי לאגן או הרגליים, ותחושת כובד ברגל יכולי להיות בנוסף למספר רב של דברים אחרים גם סינדרום פיריפורמיס Piriformis Syndrome לחץ על העצב הסכיאטי שהוא אחד מהעצבים הראשיים של הרגל ביציאתו מאזור האגן מתחת לשרירי הפירופורמיס , לחץ זה יכול ליצור הקרנה של הכאב לאורך הרגל באופן כללי כאבים באזור מפרק הירך יכולים , להיות כאבים מוקרנים מהגב, יכולים הם להיות עקב בעיה במפרקי הירך עצמם(כגון שחיקה,קרע בלברום, תסמונת תפס FAI ) ויכולים להיות סיבות רבות אחרות כדוגמת בקע מפשעתי או פמורלי, דלקות שונות באןפו כללי באם ומדובר אצלך בתסמונת FAI תפס/התנגשות או מה שנקרה Femoraloacetabular Impingement syndrome) FAI.( FAI הינה הפרעה/חיכוך לא תקין הנוצר בין עצם הירך לעצם האגן כתוצאה מאנטומיה לא תקינה בחולים מסוימים ראש הירך אינו מותאם לעצם האגן, דבר זה גורם למגע לא תקין בין צוואר הירך לעצם האגן בתנועות מפרק הירך המגע הלא תקין הזה עם הזמן יכול לגרום לפגיעה במעטפת מפרק הירך הנקראת לברום ולפגיעה בסחוס הפגיעה בלברום ובסחוס יכולה להתקדם לשינויים שחיקתיים של מפרק הירך FAI יכול לתת כאבים וקליקים באזור מפרק הירך בדרך כלל באזור המפשעה, ירך ישנם שני סוגים של FAI , Cam Impingement Pincer Impingement הסוג הכי שכיח הוא הופעת שני הסוגים יחדיו בחולה אחד CAM Type הינו צורת ראש הירך שונה מהרגיל-לא ספרית ו/או יצירת זיז עצם באזור מעבר צוואר הירך לראש הירך, יותר שכיח בגברים אתלטיים, PINCER Type - נפוצה יותר אצל נשים בגיל העמידה אתלטיות, והינה תוצאה של קשר ליניארי בין ההיבט הקדמי של עצם האגן לראש הירך או צומת ראש-צוואר הירך, שינוי באנטומיה של עצם האגן כגון הטית זווית האגן לאחור( RETROVERSION), FAI מסוג זה יכול להיווצר מכיסוי יתר של ראש הירך על ידי עצם האגן בבדיקה גופנית ניתן להתרשם מהגבלה בתנועות המפרק ,ניתן לבצע בנוסף בחינה מסוימת היכולה לעורר את הכאב בירך באם יש חשד לקרע של הלברום ובאם מתכננים התערבות ניתוחית יש הצדקה לביצוע MRI ניתן לגלות קרעים בלברום ב MRI , אך בדיקת הזהב הינו הזרקה של חומר ניגוד יחד עם חומר הרדמה למפרק חומר ההרדמה המוזרק לירך יכול לשכך את הכאבים במפרק הירך ועל ידי כך לתת אינדיקציה שמקור הכאבים הינו מפרק הירך ולא כאב מוקרן לדוגמא מהגב ישנם מספר סוגים של התערבות כירורגיות וטיפולים שניתן לשקול בהתאם לממצאים הפיסיקליים ועיון בבדיקות ההדמיה קליקים מסביב למפרק הירך יכולים לנבוע מחיכוך של גיד על עצמות הירך , השם הנפוץ בספרות לתופעה זו היא Snapping Hip Syndrome, הגידים הנפוצים הגורמים לקליקים בירך הם אליאוטיביאל או האילופסואס בברכה ד"ר בנימין בנדר

מנהל פורום כאבי ברכיים, ירך ושחיקת סחוסים