מידע על מיפוי עצם

דיון מתוך פורום  כאבי ברכיים, ירך ושחיקת סחוסים

09/04/2014 | 07:14 | מאת: נ

אני בת 20, בריאה בד''כ למעט אסתמה קלה, וכמי שמיועדת למיפוי עצם כל גופי (בשל כאבים בחזה מימין כבר חצי שנה, תחת עצם הבריח בכ10 ס''מ ומעל לשד. בשבועיים האחרונים החל הכאב להתפשט עד עצם הבריח הימנית. נעשה US לבית חזה ושד רקמות רכות ולא נמצאה כל בעיה, על כן המליץ הרדיולוג הבודק ורופא המשפחה על מיפוי\CT מחשש לבעיה בצלע. רופא ריאות שלל בעיה ריאתית), אשמח לשמוע על סוגי מיפוי העצם השונים ומי מהם הכי יתאים לבעייתי. בינתיים ידוע לי על מיפוי בצילום אחד, מיפוי תלת-שלבי של שלושה צילומים ועל שילוב ספקט בכל אחד מהשניים. איזה עוד סוגים ישנם? ואיזה מהם נחשב הכי יסודי ובעל יכולת ההדמיה הטובה יותר לפתולוגיות בתוך לשד העצם (להבנתי, תלת-שלבי+ספקט)? כמו כן, ככל ידיעתך, האם במכון המיפוי בבלינסון מבצעים סריקה תלת-שלבית או רק צילום אחד? אם אין בבלינסון תלת-שלבי, באילו בתי חולים כן יש? מהו מיפוי דינמי? במידה ועושים מיפוי כל גופי אך הבעיה ממוקדת בחזה מימין, האם גם יעשו סדרת צילומים ממוקדת לאותו איזור? נאמר לי שלא תמיד יתמקדו באיזור הכאב הספציפי במיפוי כל גופי, אך בוודאי שארצה שיתמקדו. מתנצלת מראש על מבול השאלות, אך רופא המשפחה שלי רק נכנס לתפקיד ולא יודע לענות לי על כל השאלות האלו, וכך גם לא המזכירות במכון המיפוי בבית החולים\מוקד הקופ''ח. תודה רבה!

שלום רב נראה לי לנכון לכוון אותך לרופא השולח לבדיקה לשם המשך בירור ומעקב, בדיקות נעשות לשם אבחון , ומיפוי הינו כלי עזר בלבד, אך חשובה מאוד הבדיקה הפיסיקלית והאנמנזה הרפואית .פיענוח בדיקות הדמיה נעשה בהתאם לממצאים פיזיקליים ולאחר קבלת היסטוריה רפואית מיפוי עצמות –קיימים סוגים רבים של מיפוי עצמות, מיפוי עצמות המבוצע בדרך כלל הינו מיפוי עצמות בעזרת טכנטיום. זוהי בדיקה לא ספציפית , המראה מקומות שבהם החומר מצטבר, על סמך הקליטות ניתן לשער שמדובר בקליטות על רקע שחיקת סחוס, טראומה וכולי, אך כאמור אין הבדיקה בדיקה ספציפית מיפוי עצמות בשילוב עם CT הינו מיפוי עצמות SPECT , מיפוי יותר ספציפי לפגיעות סביב מפרק ישנם עוד סוגים רבים של מיפויים FDG עם סוכר מסומן המצביע על אזורים בעלי חילוף חומרים מהיר, או מיפוי עצמות עם כדוריות דם מסומנות לגילוי זיהומים בברכה ד"ר בנימין בנדר

מנהל פורום כאבי ברכיים, ירך ושחיקת סחוסים