שאלה

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

04/10/2015 | 13:40 | מאת: א

שלום! אשמח אם תוכלי להבהיר לי מס' שאלות בנוגע למצבים פסיכוטיים. האם ייתכן מצב שבו מחשבות שווא של יחס מופיעות בעוד האדם מודע לכך שמדובר במצב לא מציאותי? והאם הקיום של מחשבות כאלה מעיד בהכרח על מצב פסיכוטי? ככל הידוע לי, כשאדם סובל ממצב פסיכוטי, לא תיתכן מודעות לכך (אשמח לתיקון אם אני טועה). מכר שלי הסובל ממחלה נפשית שאינה סכיזופרניה, טען כי נכנס לחרדה מאד גדולה כי שדרנים בטלויזיה פנו אליו ישירות ושידרו לו מסרים, והחרדה לטענתו נוצרה מכך שידע שמדובר בהזיה גם בזמן ההתרחשות וגם לאחר מכן. האם זה ייתכן? בנוסף אשמח להבהרה בנוגע למודעות למצבים פסיכוטיים באופן כללי - אילו חולים יכולים להיות מודעים ואילו לא? ומדוע?

מחשבות שווא יכולות להופיע בהרבה מצבים וגם אצל אנשים בלי הפרעה נפשית. רק אם יש אובדן בוחן מציאות מדובר במצב פסיכוטי. באובדן בוחן המציאות הכוונה היא שאדם לא מבחין בין התחושות הפנימיות שלו למציאות החיצונית ובטוח שהמחשבות הפנימיות שלו הן המציאות. אי אפשר לדעת במה מדובר ללא בדיקה, מחשבות שווא של שידור כמו שאתה מתאר יותר שכיחות במצבים פסיכוטיים אבל הן יכולות להופיע גם כמחשבות טורדניות.

מנהל פורום סכיזופרניה