רגישויות מיוחדות אצל פסיכוטים

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

06/01/2015 | 17:12 | מאת: מתמודד

1. באתר של "מגנוס-חילוץ והצלה" מופיעים מאפייני הפסיכוטי, וביניהם נמנה גם המאפיין הבא: "רגישות גבוהה ומוגברת אדם בריא הינו בעל יכולת לחוש את הסובבים אותו – אם הם סבלניים, שמחים, עצובים, אוהבים וכו'. במצב פסיכוטי עולה הרגישות במאות אחוזים! נפגע פסיכוטי יכול "לחוש" את כל האנשים הנמצאים במרחב הסובב אותו, לא רק את אלה הנמצאים בקשר ישיר אתו. היכולת לחוש את תחושות הסובבים אותו מתעצמת והוא "יודע" מה האדם שלידו חושב או מרגיש. יתרה מכך, גם אם יאמר לו בשקט ובשלווה שהכול בסדר ואין כועסים עליו, הוא לא יגיב לדברים שנאמרו לו אלא לתחושות האמתיות אותן הוא קולט. הוא חש היטב את הבלבול, הפחד והכעס הנמצאים מתחת לפני השטח." http://www.magnus.co.il/?categoryId=11979 2. מתוך מאמר באתר "פסיכולוגיה עברית"- מטפלת באמנות מספרת על התרשמות דומה מילד המאובחן כפסיכוטי: "... אולי יש משהו פרוץ... כאילו אתה לא מוגן, כל ההגנות שלך ירדו ואתה חשוף לקליטה, לא יודעת, מה שאני אומרת לך זה שהפסיכוטים קולטים יותר מכולם... אולי זה [צרופי מקרים] קיים אצל אנשים רגישים יותר, אולי זה קיים אצל אנשים עם פסיכוזה, למשל כמו הבחור הזה... אני שמתי לב שחולים פסיכוטיים ממש תופסים את המחשבה, המחשבות שלך, וכשאת יושבת עם בן אדם בארבע עיניים, בן אדם כל כך רגיש במצב הזה, שכנראה כן נוצר איתו איזה ערוץ, אני לא יודעת להסביר". http://www.hebpsy.net/articles.asp?id=3022 השאלה שלי אלייך, ד"ר פליישמן, האם הרפואה מכירה באיזו רגישות גבוהה כזו אצל פסיכוטיים? גם לדברים שאנשים רגילים לא יכולים לתפוש? תודה רבה [email protected]

במצב פסיכוטי קיימת חרדה בעצמה גבוהה, יש שימוש במנגנוני הגנה "פרימיטיביים", אולם מנגנוני ההגנה לא יעילים מספיק ולא מצליחים להוריד את עצמת החרדה ולתווך בין העולם לבין העצמי. במצב כזה אדם סובל מעצמת רגשות גבוהה, רגישות יתר למה שקורה סביבו, כי מנגנוני ההגנה לא יעילים. אדם במצב פסיכוטי חווה את העולם מתוך העולם הפנימי שלו ולא מדובר בתפישה אמיתית של המציאות. אדם במצב פסיכוטי יכול להיות רגיש לכך שהאדם מולו עצבני מכיוון שהפרשנות שלו יכולה להיות שהוא כועס עליו, בזמן שאדם לא פסיכוטי יבין שלאדם מולו יש סיבות אישיות להיות עצבני שלא קשורות אליו ולכן יתעלם מהתחושה הלא נוחה בסיטואציה ולא יעלה אותה בפני האדם מולו.

מנהל פורום סכיזופרניה