טיפול פסיכולוגי בסכיזופרניה\פסיכוזה

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

12/08/2014 | 19:01 | מאת: אורי

שלום רב, שמי אורי ולפני כארבעה-חמישה חודשים חוויתי התקף פסיכוזה שלווה לו אשפוז של כשבועיים בבי"ח לבריאות הנפש. בימים הראשונים של האשפוז קיבלתי אבחון "פסיכוזיס" ובשחרור קיבלתי אבחון של "סכיזופרניה פרנואידית". מאז השחרור אני צמוד לפסיכיאטרית קהילתית ומקבל טיפול עקבי של זריקת קלופיקסול אחת לשבועיים. אני בקרוב אערוך מבחנים פסיכו-דינאמיים בכדי לוודא שאכן "סכיזופרניה פרנואידית" היא האבחנה המדויקת למצבי. נכון להיום, מה שמדאיג אותי זה בעיקר התסמינים השליליים של המחלה. בנוגע לתסמינים החיוביים, אני יודע שהזריקות שאני מקבל אמורות למנוע חזרתו של אירוע פסיכוטי כלשהו ועד כה לא עברתי שום דבר שמרמז על מצב פסיכוטי ומצבי מהבחינה הזאת הוא טוב מאוד. לעומת זאת, התסמינים השליליים של המחלה שהם אלו שבאופן מצטבר גורמים לחוסר תפקוד כללי - הם אלו שמדאיגים אותי והם אלו שאני רוצה לטפל בהם. בימים אלו אני מרגיש את עצמי כנכה לכל דבר, אשר הנכות שלו מתבטאת באי היכולת להחזיק את המציאות או להכיל את המציאות ואת האנשים שבתוכה בצורה מספקת. אמנם אני מקבל מביטוח לאומי כספים והטבות אבל אני עדיין צריך לעבוד ומצבי לא מאפשר זאת. מעבר לכך, אני רוצה להיות בריא נורמטיבי ובעל יכולת גבוהה לממש את פוטנציאל החיים שלי. אני רוצה שוב להחזיק את היכולת לנהל קשרים בינאישיים בצורה תקינה ואני מרגיש שלשם כך אני זקוק לטיפול פסיכולוגי כזה או אחר. כחצי שנה לפני ההתקף הייתי מטופל (במשך כשנתיים) על ידי פסיכותרפיסטית גופנית ולאחרונה גיליתי ממנה שהיא לא יכולה לעזור למצבי כרגע שכן אין לה את מספיק נסיון וסמכות לטפל בי. הנסיון איתה בעבר היה טוב אבל אני יודע שכיום אני צריך סוג אחר של טיפול, אולי קוגנטיבי אולי אחר, שיוכל לעזור לי להשתקם. מחרתיים אני אקבע תור אצל מטפל קהילתי אבל מהניסיון של החצי שנה האחרונה אני יודע שלא בהכרח שזה יהיה המטפל הכי מתאים וטוב עבורי (אם יש אנשים עם נסיון טוב ממטפל קהילתי אשמח לשמוע אגב). איך שאני רואה את זה, הכספים שמגיעים לי דרך ביטוח לאומי מגיעים בדיוק עבור זה - עבור טיפולים - לכן אני מרגיש נכון לשלם אפילו סכומים גבוהים שיאפשרו לי לקבל את הטיפול הטוב ביותר ואת שיקום בריאותי הכללית והנפשית. שורה תחתונה - אני אשמח לשמוע ולקבל המלצות על מטפלים בעלי נסיון בטיפול באנשים שעברו פסיכוזה ואובחנו כבעלי סכיזופרניה כזאת או אחרת - המלצות אישיות מנסיון או להבדיל אפילו רשימה מסודרת של מטפלים בעלי הסמכה לטפל באנשים במצבי לצורך התמודדות ושיקום. תודה מראש על המענה, אורי

12/08/2014 | 22:12 | מאת: מזל

רציתי לשאול אותך יש לי בן דוד שהתפרץ לו סכיזופרניה באיזה גיל התפרץ לך? וכתוצאה ממה?

19/08/2014 | 00:09 | מאת: אורי

קיבלתי התקף פסיכוזה בגיל 28 לערך ולאחר שבועיים של אשפוז אבחנו אותי בסכיזופרניה פרנואידית. לא יודע לאמר לך כתוצאה ממה ממש, אני מניח שזה תהליך ארוך של שחיקה נפשית שכוללת אבטלה והתבודדות חברתית, תהליך שהגיע לכדי איזשהו שיא של מתח בעת ההתקף.

טיפול בשיחות יחד עם טיפול שיקומי חשוב מאוד כדי לחזור לחיים אחרי התקף פסיכוטי. אין לי רשימת מטפלים אבל אתה יכול להתקשר למטפלים ולשאול האם הם מטפלים באנשים שעברו פסיכוזה. לא הייתי מבטלת את האפשרות של טיפול ע"י מרפאות לבריאות הנפש, יש שם מטפלים מצויינים, הבעיה היא בדרך כלל זמן המתנה ארוך. אחרי התקף פסיכוטי מופיעים לרוב דיכאון, ירידה במוטיבציה ופגיעה בתפקוד. חצי שנה אחרי התקף אינו זמן ארוך ובדרך כלל יש שיפור בהמשך.

19/08/2014 | 00:06 | מאת: אורי

לגבי העניין של המרפאה לבריאות הנפש - האמת היא שאני מקבל משם יחס מאוד משפיל (למעט האחיות המזריקות) ולא נראה שמישהו שם באמת דואג לשיקום שלי. אני כמובן דואג לעצמי ובאמת אני נמצא שם בתהליך בעל זמן המתנה מאוד ארוך ואני מאמין שזה יקח לפחות חודש מהיום להתחיל פגישות טיפוליות, מה עוד שהפסיכיאטרית שם ממש לא מדברת איתי על שיקום ומאיזושהי סיבה היא מאוד עוקצנית ונהנית לראות אותי בערך כמו שאנשים בלתי נדבנים נהנים לשמוע דפיקה בדלתם ולראות מתרימים. זה מאוד מוזר לי כי מעולם לא קיבלתי יחס שכזה ואני בנאדם מאוד נוח נחמד וראציונאלי שמתקשר טוב אפילו עם פקידים מתוסכלים ואחרי זמן המתנה ארוך מאוד בתורים. גם להחליף את הפסיכיאטרית הזאת זה תהליך בירוקרטי לא פשוט שאני לא מבין למה נותנים לאנשים במצב כל כך עדין (ואני מניח שיש אנשים במצבים יותר קשים משלי ובעלי התמודדויות התארגנות וקשיי עשייה לא פשוטים) לעבור תהליך כל כך קשה ומורכב (ומאוד לא נחמד ואדיב במקרה שלי) עם הגופים של המדינה רק בשביל שיוכלו לקבל טיפול שהם כל כך צריכים ושמגיע להם על פי החוק. אני מעודד לשמוע ממך שיש שיפור בהמשך ואני בהחלט מברר עם פסיכולוגים כרגע האם יש להם ניסיון בעבודה עם אנשים שעברו פסיכוזה ומקווה להגיע למובחרים שבהם בעלי הניסיון ולהתחיל טיפול באופן מיידי כי אני באמת צריך אותו. תודה רבה על העזרה

מנהל פורום סכיזופרניה