שאלה

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

19/06/2014 | 12:40 | מאת: שאלה

שלום וברכה בן 26 מאובחן כסובל מהפרעת אישיות מעורבת מקלסטר B (ללא מחלת נפש), הייתי באשפוז כשבועיים וחצי. מטופל ב250 מ"ג למיקטל, 4 מ"ג פרפנן ו20 מ"ג איטומין בשביל לישון. אני הבנתי שתרופות אלה (או חלק מהם) מעלות במשקל. אני שוקל 100 קילו. התחלתי לעשות קצת ספורט. רציתי לדעת מה הוא מנגנון הפעולה של העלייה במשקל, האם התרופות הללו "מנפחות" את הגוף, ובעצם הספורט שאני עושה הוא לשווא? או שמא הם מעלות במשקל כתוצאה מעלייה בתיאבון, או מחילוף החומרים בגוף? שנית, קורה לפעמים שחצי כדור האיטומין שנתנו לי בשביל לישון - לא עוזר, במצבים כאלה אני ממש משתגע שאני לא נרדם וזה מאוד הרסני בשבילי, מה עליי לעשות בלילה כזה? שלישית, מה היא הגישה המומלצת בפסיכולוגיה לטיפול בהפרעת אישיות מעורבת? אשמח לעזרה, ולמענה על שאלותיי, זה חשוב תודה מראש

פרפנן ואטומין הן תרופות אנטי פסיכוטיות החוסמות את הרצפטורים לדופמין. הן יכולות לגרום לעליה במשקל גם ע"י עליה בתיאבון וגם ע"י שינויים מטבולים. פעילות גופנית בהחלט יכולה לעזור במצב הזה. למיקטל היא תרופה אנטי אפילפטית שיש לה השפעה נוגדת דיכאון ומייצבת (במנגנון לא ידוע), היא אינה גורמת לעליה במשקל ובחלק מהאנשים אף גורמת לירידה במשקל. אי אפשר לתת יעוץ תרופתי בלי בדיקה. הגישות טיפוליות העיקריות כיום להפרעת אישיות הן פסיכותרפיה ממוקדת העברה,( DBT (Dialectical Behavioral Therapy, טיפול מבוסס מנטליזציה, טיפול מבוסס סכימה. אין גישה אחת מומלצת, ההמלצה תלויה בשלב בו נמצא המטופל ובמוקד של הטיפול, לדוגמא פגיעה עצמית או יחסים בין אישיים.

מנהל פורום סכיזופרניה