שאלה

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

10/04/2014 | 12:08 | מאת: שאלה

תיאור מצב: אדם שאובחן כסובל מסכיזופרניה ואושפז למספר ימים (שוחרר על ידי בית החולים). נטל תרופות אטני-פסיכוטיות ואנטי דיכאוניות במינונים גבוהים במשך שנתיים, ולאחר מכן הפסיק. מאז שהפסיק לקחת את התרופות, עברו 6 שנים, בזמן הזה השלים תארים, עובד לפרנסתו והתחתן - ללא תלות בסביבה, ומתנהג בצורה נורמטיבית לחלוטין. לדבריו חש בטוב רוב הזמן. מיותר לציין שלא התאשפז פעמים נוספות מאז, ולא נזקק לשום טיפול או תמיכה. האם ברמת העיקרון היית אומרת שנמצא ברמיסיה מלאה מהסכיזופרניה, או שהיתה טעות באבחנה?

אי אפשר לדעת במקרה הספציפי הזה בלי בדיקה ומעבר על הרישום הרפואי אבל באופן כללי לגבי אבחנות במצב פסיכוטי: בהתקף הפסיכוטי הראשון קשה להבדיל בין מחלה כרונית כמו סכיזופרניה לבין התקף פסיכוטי חריף בודד. ההבדל בין שתי האבחנות הוא שבסכיזופרניה יש ירידה בתפקוד, ביכולת השכלית או הרגשית. במקרים רבים בתחילת המחלה ובהתקפים הראשונים לא רואים פגיעה משמעותית או שאין מידע לגבי המצב בעבר ואי אפשר להשוות. כשאין וודאות לגבי האבחנה מקובל לנסות להפסיק את הטיפול בהדרגה לאחר תקופה, בדרך כלל שנה אחרי רמיסיה מלאה. בנוסף קשה להבדיל במצב פסיכוטי אם מדובר רק בפסיכוזה או במאניה פסיכוטית או דיכאון פסיכוטי, מה שמוסיף לאבחנה אפשרויות מלבד סכיזופרניה. כך ששתי האפשרויות שציינת ייתכנו, אם יש מחלה הרי שאותו אדם שמתפקד בכל תחומי החיים והוא נטול סימפטומים נמצא ברמיסיה מלאה, ויתכן ואין לו מחלה ואז האבחנה היתה לא נכונה. ככלל הסיבה למתן אבחנות והגדרות הוא כדי לאפשר תקשורת בין אנשי מקצוע לגבי מטופלים שלהם, לקבוע פרוטוקולים של טיפול למצבים דומים ולבדוק במחקרים את יעילות הטיפולים הללו. ההגדרות הללו כוללניות ואינן מסוגלות להקיף את המגוון של מצבים נפשיים באנושות. לא לדעת אם יש או אין מחלה זו אי ודאות שקשה לחיות איתה אבל זה המצב במקרים רבים. ככל שחולפות שנים מאז ההתקף הפסיכוטי הבודד ללא כל פגיעה נראית לעין הסיכוי למחלה או להתקף נוסף יורדים אבל לא נעלמים לחלוטין, בלי קשר לקיום מחלה כרונית מי שהיתה לו פסיכוזה יש לו סיכוי לפתח פסיכוזה יותר מאנשים אחרים גם בעתיד.

מנהל פורום סכיזופרניה