עזרה לחבר

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

06/03/2014 | 00:14 | מאת: אבי

שלום. אני ינסה לעשות סדר בדברים ככל יכולתי, וסליחה על האריכות, ניסיתי לקצר ולכתוב רק דברים שבעיניי חשובים. חבר טוב שלי בן 23 בחור חכם (לומד לתואר שני, אמונתי בציור ומוזיקה) רווק . סיפר לי לפני שבועיים (בבכי ובדמעות) שבמשך 6 חודשים האחרונים יש לו מחשבות, שאנשים קרובים אליו (הורים חברים טובים) צוחקים עליו מעליבים אותו וכדו' זאת אומרת שכך הוא מפרש את הדיבורים והמעשים שלהם (אבל לשאלתי הוא ענה שלא חושב שרוצים לפגוע בו כגון להרעיל אותו וכדו'), וכשביקשתי שיתן לי דוגמאות הוא התחמק, וכששאלתי אותו אם הוא מודע לכך שהמחשבות לא נכונות הוא אמר לי שמאד קשה לו לשכנע את עצמו והוא מצליח להוציא את המחשבה רק ע"י כך שהוא בוכה בסופו של דבר וכך הוא נרגע. עכשיו הוא סיפר לי שלפני חודש הוא התחיל לשמוע קול (רע ומגעיל, לא של מישהו שהוא מכיר) שאומר לו את המחשבות שלו הנ"ל וכן צוחק עליו ומעליב אותו ואומר לו שהוא לא שווה ולאף אחד לא אכפת ממנו. ולפעמים הוא התעורר מתוך שינה ע"י כך שהקול צעק בשמו. הוא סיפר לי ש"אירוע" שקרה לאחרונה שכולם חשבו שזה היה בטעות זה בעצם היה ניסיון התאבדות והוא סיפר לי שעד שהוא הזעיק עזרה, כשהוא שכב הקול אמר לו אתה רואה לאף אחד לא אכפת ממך וכדו', עכשיו הוא אמר לי שזה היה למטרת התאבדות אבל אני מטיל ספק בכך וחושב שאולי זה היה מין אזעקת עזרה ורצון לקבל תשומת לב (מה שתומך בצד הזה שמייד לאחר שהשתחרר מביה"ח {יש לציין שהוא יצא ללא פגיעה משמעותית בכלל}, הוא שאל מישהו איך הגיב חבר קרוב שלו לכך שהוא היה בביה"ח). עכשיו לפני חודשיים בערך גם דיברנו והוא אמר לי שלפעמים הוא חושב לפגוע בעצמו אבל לא למטרת התאבדות אלא כמין לקרוא לעזרה ולקבל תשומת לב, וכן שמאז שהיה ילד היה חשוב לו לקבל את תשומת לב הוריו והפריע לו אם היה עוד אחים בסביבתו שיגזלו את תשומת לב הוריו. עוד אירוע חשוב שהוא סיפר לי ממזמן שבערך לפני שמונה חודשים הוא יצא עם בחורה הרבה זמן, והוא חשב להתחתן איתה ואז היא סיפרה לו שיש לה הפרעה סכיזופרנית ולכן אין טעם בלהמשיך לצאת יחד, ואז היה לו תקופה של חודשיים בערך שהוא היה מבזבז הרבה כספים על מסעדות וכדו' עד כדי כך שהגיע לחובות והיו צריכים לעזור לו, והיה לו שינויים קיצוניים במצב רוח (מאניה דיפרסיה?), וגם אז הוא חשב להתאבד ולפני שעשה את זה הוא קיבל אות מהשמיים (שיחת טלפון מחבר קרוב) ולכן לא התאבד. יש לציין שהוא אמר לי שהוא לא מתאבד עכשיו זה בגלל פחד מהעונש (הוא דתי) וכן שחושב על המשפחה שלו וכן שהוא פחדן. יש לציין שאני האדם היחיד שהוא סיפר לי על ניסיון ההתאבדות והקול שהוא שומע. ניסיתי לשכנע אותו ללכת לפסיכיאטר והוא התנגד בתוקף הוא אמר לי "שאין טעם שרק יתנו לו תרופות וכו' וכן שכדי שהטיפול יצליח צריך לתת אמון מלא בפסיכיאטר דבר שלא יקרה בחיים". וכן הוא הבטיח לי שהקול לא פוקד עליו לעשות דברים, למרות שאמר לי משפט "שגם לי הוא לא סיפר הכול ואם יספר הכל לפסיכיאטר מיד יאשפזו אותו". עוד דבר חשוב מאד הוא סיפר לי שיש לו שנאה עצמית כבר הרבה זמן. וכ"כ הוא חושב שאולי זה מגיע לו (הצרות), על עבירות שעשה (הכוונה לדברים רוחניים, הוא דתי ) עוד דבר חשוב יש לציין שמאז האירוע עם הבחורה הוא נהיה מאד תלותי דהיינו הוא בהתחלה פיתח חברות עם בחור במשך חודשיים שהוא הוציא עליו המון כספים במסעדות וכדו' ואח"כ שהבחור ההוא עבר ללמוד במקום אחר הוא פיתח חברות תלותית בבחור אחר שזה נמשך כבר שמונה חודשים (עד עכשיו) ,שהוא בעצמו הגדיר לי את זה שהוא מרגיש "עבד" שאין לו חיים משלו והוא כל הזמן עושה בשבילו דברים וקונה לו דברים והוא כל הזמן רוצה להיות לידו וזה מפריע לו עם עוד מישהו נמצא איתם ביחד כי הוא רוצה לקבל תשומת לב ממנו. (עכשיו חשוב לציין שזה לא בקטע של משיכה מינית הוא סטרייט). הוא אמר לי גם, שהוא מאשים רק את עצמו בכך והבחור השני לא אשם ואם זה לא היה החבר הזה הוא היה מפתח תלות במישהו אחר והבעיה היא בו. עוד דבר חשוב יש לציין שלא רואים עליו כלום והוא נראה נורמטיבי לכל דבר והוא מתפקד במשך היום בצורה רגילה וכן החשיבה שלו רציונלית לחלוטין עכשיו שאלותיי הם: 1.האם יש לו סכיזופרניה פרנואידית, דיכאון פסיכוטי, סכיזואפקטיבית 2.האם יש קשר בין כל האירועים. (כי הרי הכל התחיל אחרי הסיפור עם הבחורה). או שמא זה היה "בו" כל הזמן וזה רק התפרץ לאחר המקרה 3.האם יש חשש שהקול המעליב-פוגע יתחיל לתת לו פקודות לפגוע בעצמו ובאחרים 4.מה אני צריך לעשות האם ליידע מישהו וכדו' 5.וכן בבקשה לתת לי כל מידע שיכול לעזור לי לעזור לו תודה רבה!

06/03/2014 | 19:25 | מאת: שלמה

מהתאור שלך אפשר להבין שהחבר שלך במצוקה קשה וזקוק לעזרה רפואית. הטוב ביותר יהיה להמשיך לשכנע אותו לפנות לפסיכיאטר למרות התנגדותו. אם ימשיך להתנגד אפשר לבקש שיפנה לרופא המשפחה. גם רופא המשפחה יפנה אותו לפסיכיאטר. אפשר לעשות זאת בדרך אמפטית ותומכת. אם יש באפשרותך ללכת יחד איתו לרופאים אולי זה יתן לו תחושת ביטחון. קשה לענות על כל השאלות שלך הקשורות לאבחנה כי אי אפשר לאבחן ממידע הנמסר באינטרנט, צריך להבדק אישית ע''י פסיכיאטר.

06/03/2014 | 21:19 | מאת: סכיזו.

1.מה יש לו יחליטו הרופאים שיראו אותו פנים מול פנים בלבד אך זה לא כל כך משנה את העובדה שחבר שלך היה פסיכוטי לפחות בתקופות מסוימות ממה שאתה מתאר כלומר היה במצב רפואי-נפשי שמומלץ מאוד לטפל בו במהרה מפני שעלול להחמיר פגיעה בתפקוד עם הזמן וכן בגלל התשובה לשאלה 3. 2.סכיזופרניה לא מדבקת והקשר בין כל האירועים הוא שהוא מעט חולה. 3.כן. 4.אם הוא בקשר טוב עם ההורים או מישהו מהמשפחה הקרובה תתחיל משם. 5.רצוי להפנות אותו במהרה לפסיכיאטר אך יש לקחת בחשבון שבגלל העיסוק שלו בפגיעה עצמית קיים סיכוי של אישפוז.ייתכן שאם תפנו לפסיכיאטר פרטי שיראה שיש משפחה או סביבה תומכת שיכולה לשמור עליו לתקופה של שבועיים-שלושה אולי יימנע אישפוז. ועוד דבר: כל טיפול תרופתי שהוא יקבל עדיף מהמצב הזה שהוא נמצא בו.פסיכוטיים שלא מטופלים סובלים מאוד מחייהם וזה במידה שהם לא סיימו אותם במו ידיהם.

07/03/2014 | 00:31 | מאת: אבי

רציתי רק להבהיר שניסיתי לשכנע אותו הרבה אבל הוא לא מוכן בשופו"א ללכת לפסיכיאטר. ואני לא רוצה לספר לאף אחד מה שהוא סיפר לי נגד רצונו כי גם כך אין לו בקושי אמון באנשים, וגם כיון שהחשיבה שלו רציונלית לחלוטין ומתפקד כרגיל מי אני שיחליט מה טוב בשבילו?! ועוד דבר שלא ציינתי שהוא סיפר לי שבתור ילד היה מאד מופנם ואמא שלו מאד דאגה שמא הוא יצא לא נורמלי כיון שיש לו 2 קרובים עם סכיזופרניה.

1. אי אפשר לדעת במה בדיוק מדובר ללא בדיקה אבל בהחלט נשמע שמדובר במשהו חמור שעלול להיות מסוכן מאחר והוא דיבר על אובדנות. 2. כל מצב של לחץ או משבר יכול להביא להופעה של הפרעה נפשית, יש אנשים שיותר פגיעים לכך. 3. אי אפשר לדעת מראש, זה יכול לקרות. 4. למרות שהחבר בוטח בך ואתה אולי מרגיש שתפגע באמון שלו אם תספר למישהו, מדובר במצב מסוכן ולכן כדאי לך לשכנע אותו לפנות לעזרה, אחרת לומר לו שאתה כל כך דואג שתהיה חייב לספר למישהו קרוב לו, לדוגמא מישהו מהמשפחה שיש לו סומך עליו ויש לו השפעה עליו. 5. לא בהכרח יש צורך באשפוז גם אם מדובר במצב פסיכוטי, במקרה שהסכנה לא מיידית אפשר לטפל במסגרת אמבולטורית (בביקורים במרפאה), אבל חשוב מאוד שיגיע לטיפול, מדובר בסכנת חיים.

מנהל פורום סכיזופרניה