פענוח בדיקה

דיון מתוך פורום  כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן

25/10/2014 | 12:16 | מאת: בלה

בבדיקה נכתב כי: מבוא,לדן,צואר,רחם,טפולים-אמ"ל למעט pop מתקדם.אין דלף בוולסלבה-ולו ברדוקציה,דלות הרקמות התומכות. Ba=0 Bp=0 C=3 מומלץ ניתוח קולפורפיות עם רשת. כמו כן עלי לציין שעברתי ניתוח tvt בעקבות צניחת שלפוחית בעבר. שאלתי: מה זה pop מתקדם מה אומרים האותיות והמספרים? ומה דעתך על ניתוח קולפורפיות עם רשת?

בלה שלום, POP הן ראשי תיבות של Pelvic Organ Prolapse ובעברית צניחת אברי האגן. כוונת המשפט אם כן היא שקיימת צניחת אברי האגן בדרגה מתקדמת. האותיות והמספרים הינם אופן הרישום של שיטה מקובלת לתאור ודרוג של צניחת אברי האגן, המכונה POPQ והונהגה בעולם מאז שנת 1996. Ba - מייצגת את מיקומה של הנקודה הבולטת (צנוחה) ביותר בדופן הקדמי של הנרתיק Bp - מייצגת את מיקומה של הנקודה הבולטת ביותר בדופן הנרתיק האחורי C - מייצגת את מיקומו של צוואר הרחם הערך המספרי 0 משמעותו שהן דופן הנרתיק הקדמי (זה שגובל בשלפוחית השתן) והן הדופן האחורי (זה שגובל ברקטום) צנוחים עד פתח הנרתיק או למען הדיוק עד המקום בו היה בעבר קרום הבתולים, בקרבת פתח הנרתיק. הערך המספרי 3 משמעותו שצוואר הרחם בולט החוצה כ-3 ס"מ מעבר לפתח הנרתיק (או מעבר לשארית קרום הבתולים). אם לחבר הכל יחד - מדובר בצניחה בדרגה 3 (מתוך 4 אפשריות), שהמרכיב המוביל בה הוא צניחת הרחם והמשכי לכך צניחת דפנות הנרתיק הקדמי והאחורי. דעתי על ניתוחי קולפורפיה עם רשת - נושא לדיון ארוך. בקצרה - העדות הקיימת בהתבסס על עבודות מחקר איכותיות מראה כי תיקון הדופן הקדמי (היכן שצונחת שלפוחית השתן) באמצעות רשת עשוי להשיג תוצאה אובייקטיבית (כלומר מה שהרופא יראה כשיבדוק אותך לאחר הניתוח) טובה יותר מאשר ללא רשת. אלא ש... אין עדות לכך שמבחינת התחושה הסובייקטיבית (כלומר מה שאת עצמך תרגישי) של המטופלת יש יתרון כלשהו לניתוח ע"י רשת. יתרה מכך, בשנת 2008 ובהמשך בשנת 2011 התריע איגוד המזון והתרופות האמריקאי FDA על סיכונים ספיציפיים עקב השימוש ברשת לניתוחי צניחה דרך הנרתיק, כגון חשיפה של הרשת מבעד לדופן הנרתיק וכן אחוז מסויים של כאב אגני כרוני או כאב בתנועה וביחסי מין. מסקנות הדו"ח הנ"ל היו שבחירת המטופלות לניתוחים עם רשת צריכה להעשות בקפדנות ובזהירות ושהמנתח מחוייב לדון עם המטופלת בפרוט על הסיכונים האפשריים כמו גם ליידע אותה שהרשת הינה לכל החיים ובמידה שמתעוררת בעייה בעקבות השימוש בה יתכן שיהיה צורך בניתוחים נוספים. כן מתריע ה-FDA שניתן להשיג תוצאה טובה בתיקון הצניחה ע"י שימוש בשיטות אחרות שאינן כוללות רשת. בעקבות התרעות אלה אחת מחברות הענק שהיו מהמובילות בייצור הרשתות משכה את מוצריה מהשוק ובעולם נרשמה ירידה דרסטית בשימוש ברשתות לתיקון צניחה דרך הנרתיק. עם זאת אין לשלול לחלוטין את השיטה אך חשוב באמת לשמר אותה למקרים שבהם ללא השימוש ברשת קיים סיכון גדול לכשלון. זה אינו המצב במרבית המקרים. בברכה, דר' בני פיינר pelvicsurgery.co.il

מנהל פורום כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן