חשד לA.S

דיון מתוך פורום  דלקות מפרקים

26/01/2015 | 15:31 | מאת: סיגלית

בני בן 20. מכיוון שבמשך שמונת החודשים האחרונים הוא סובל מכאבי גב בבקרים (הכאבים בחוליות הטורקליות התחתונות וגם בטורקליות האמצעיות), וכן עבר משהו שנראה כפסוריאזיס(שחלק מרופאי העור כלל אינם בטוחים בכך), הוא נשלח לבדיקת MRI של מפרקי העצה והכסל (אגן),ע"ש מותני וע"ש גבי, ללא חומר ניגוד. על פי פענוח של בדיקת ה- MRI, נקבע ע"י 3 מפענחים שונים כי אין עדות לדלקת במפרקים שנבדקו. מכיוון שהכאבים ממשיכים, פנינו לאורתופד, לראומטולוג, וחוזר חלילה מס' פעמים, כשכל אחד מהם מפנה את הסיבה לכאבים למקור אחר. חלק מהאורטופדים סבורים כי קיימת פגיעה שהיא מכנית/ עומס יתר,(בני נהג להתאמן בעוצמה בחדר כושר), אולם לאחרונה היינו אצל אורטופד שאמר שבגלל ריבוי המקומות שבהם הוא חש כאבים (ברכיים פרקי הירך, גב, עצמות הבריח ולעיתים גם הכתפיים), הוא חושש שכן מדובר בבעיה ראומטולוגית, וייתכן שהוא כן סובל מ-AS בראשיתו, והדבר אינו נראה עדיין בבדיקת MRI. השאלות שלי הן: א. האם עצם העובדה שהוא סובל מכאבים במקומות רבים בגופו, כפי שפרטתי לעיל, עלולה להצביע על כך שהוא סובל מ-AS למרות השלילה של המחלה בבדיקת ה-MRI ? ב. האם העובדה שיש לו כאבים בכל כך הרבה מקומות בגופו, היתה צריכה במצב כזה להצביע שאם הוא אכן סובל מ-AS, המחלה נמצאת כבר במצב מתקדם, וכן ניתן היה להבחין בה בשלב זה בבדיקת ה- MRI ? ג. האם במחלה אין התקדמות איטית, החל ממפרקי האגן במעלה ע"ש, וכך גם קיימת או באה לידי ביטוי ההתקדמות בכאבים ? ד. האם לבדיקת MRI אין כל ערך אבחנתי בשלב מוקדם של המחלה? עוד שלושה דברים חשובים : א. בדיקת HLAB27 שנעשתה לו יצאה שלילית. ב. מדדי הדלקת שלו בבדיקות הדם - תקינים.(ESR ו- CRP) ג. לעיתים יש לו "קליקים" בגב ובברכיים. האם יכול להיות שהוא סובל מפיברומיאלגיה ואיך מאבחנים/שוללים את המחלה ? לאיזה כיוון כדאי ללכת ? יש עוד בדיקות שכדאי שיעשה? אני מודה לך מראש.

שלום מדובר בשאלות קשות שללא תשאול ובדיקת המטופל קשה להשיב עליהן. MRI הוא בדיקה המצריכה מיומנות רבה בפענוח. MRI של עצמות הכסל ללא חומר ניגוד הוא תת אופטימלי מלכתחילה לצורך אבחנה של AS. לרוב כאשר ישנה מעורבות של מפרקי האגן כחלק מהמחלה הדבר יתבטא ב MRI . ריבוי האתרים הכואבים מחשיד לבעייה דלקתית רק אם הכאבים בעלי אופי דלקתי. במידה ואין עדות בבדיקה לנפיחות במפרקים או להגבלה בתנועה ואם אין סימנים רנטגניים אפילו מינוריים ל AS שנמצאים בשלב של נזק קשה נמוך עד אפסי. היעדר HLAB27 אינו שולל AS אך מאוד לא תומך. היעדר מדדי דלקת מוגברים היא דבר נפוץ ב AS. נשמע שנעשה מאמץ ניכר מצידכם ומצד רופאיו למצוא את הבעייה . יתכן שזה הזמן לא לעשות דבר למעט המתנה קשובה. בהצלחה

29/01/2015 | 16:27 | מאת: סיגלית

האם לMRI ללא חומר ניגוד של מפרקי הסקרואיליאק ושל עמוד השדרה המותני והחזי, אין שום ערך אבחנתי?

מנהל פורום דלקות מפרקים