אבחון מוטעה?

דיון מתוך פורום  אלצהיימר

08/06/2014 | 20:38 | מאת: שמואל

האם יתכן שאדם הוא דמנטי או סובל מאלצהיימר ורופא לא מאבחן זאת?  והאם בשביל לאבחן דמנציה או אלצהיימר זקוקים לפסיכוגריאטר או שרופא רגיל מספיק?  האם יתכן שאדם הוא דמנטי או סובל מאלצהיימר ורופא מאבחן אותו דיכאוני בלבד?  מה זאת דמנציה מסוג נייס?

10/06/2014 | 19:52 | מאת: פרופ' כרמל ערמון

לשמואל שלום, יתכן שאני טועה, אך אני חש מידה לא קטנה של תסכול בשאלותיך. אשיב תחילה ענינית. התשובה לשאלה "האם יתכן" תמיד תהיה "כן," כי אנו חיים בעולם ריאלי, לא אידיאלי. האם יתכן שאדם הוא דמנטי או סובל מאלצהיימר ורופא לא מאבחן זאת? -- כן. צריך ידע, רצון וזמן כדי לאבחן דנמציה תוך שלילת תהליכים אחרים, ותוך מתן תמיכה לחולה ומשפחתו. במסגרת זאת, קביעה שהדמנציה היא מסוג אלצהיימר מחייבת מיומנות. הדבר קשה יותר בשלביה המוקדמים של המחלה. הזמן הנדרש לאבחן דמנציה, תוך שלילת אפשרויות אחרות, ותוך מתן תמיכה הולמת לחולה ולמשפחתו, עולה לרוב על המוקצה לרופא המשפחה או הפנימאי המצוי, ואף לחלק מן הנוירולוגים הפועלים בקהילה. יש מי שאינם מעונינים להתמודד עם כאב הלב הכרוך באבחון דמנציה, ומן ההכרח לכבד זאת. מסבות אלה ואחרות -- יש שמעדיפים או נאלצים להפנות. האם בשביל לאבחן דמנציה או אלצהיימר זקוקים לפסיכוגריאטר או שרופא רגיל מספיק? -- המושג "רופא רגיל" אינו מכיל את מורכבות התהליך שמוביל לאבחנה של דמנציה. בין אם עבר הכשרה נוספת פורמאלית ובין אם לאו -- יש צורך במיומנות, רצון וזמן. ישנן מערכות בריאות שמפנות לנוירולוג או לרופא גריאטרי או לפסיכוגריאטר כדי לאבחן דמנציה. האם יתכן שאדם הוא דמנטי או סובל מאלצהיימר ורופא מאבחן אותו דיכאוני בלבד? -- כן. לעתים הסימנים הראשונים של דנמציה הם דכאון, ולעתים שני המצבים מצויים בו זמנית באותו חולה, וקשה להבדיל. מה זאת דמנציה מסוג נייס? -- אינני מכיר את המונח. חפוש ב- Google ל-"דמנציה מסוג נייס" לא העלה דבר. ישנן המלצות של NICE לטפול בחולי דמנציה: Dementia Supporting people with dementia and their carers in health and social care NICE clinical guideline 42 guidance.nice.org.uk/cg42 במישור המעשי -- אם אתה או קרוב שלך "נתקע" בדרך לקבלת אבחנה הקשורה לחשד לדמנציה או מחלת אלצהיימר - אתה מוזמן לפנות למרפאה להפרעות קוגניטיביות של בית חולים אסף הרופא (08-9779823) או בית חולים אחר בו יש מרפאה כזאת. אם תשלח לי בפקס העתק עדכני של רשומות רפואיות בהן הבעיה מעלית (08-954-2176) אשתדל לסייע לך. מקווה שעניתי על שאלותיך

מנהל פורום אלצהיימר