פעוט בן שנה וחצי לא מבין הבעות פנים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

21/11/2014 | 15:35 | מאת: לילי

שלום רב, אני פונה אליכם בשאלה לגבי הבנת שפת גוף והבעות פנים מראייתו של פעוט בן שנה וחצי. נדמה לי כאילו אינו מבין את ההבעה. לדוגמה, אם הוא רואה את אח שלו הגדול בוכה הוא מתחיל לחייך. כשאני אומרת לו אסור או לא מלווה בהבעת פנים נוקשה/ חמורה אז הוא מבין שזה לא בסדר אבל הרבה פעמים מחייך או צוחק ( וממשיך בשלו). יש פעמים שהוא מתייחס ללא עם ההבעה החמורה וכועס עלי בחזרה עי צעקות מצידו או שהוא נעלב ובוכה. כשאנחנו משחקים ביחד - תופסת, מעיפה אותו באוויר וכדומה- אז הוא צוחק. אבל ברוב המקרים, אני שמה לב שהוא לא מבדיל בין שמחה לעצב או כעס . אני לא חושבת שהוא מבין מה הן סיטואציות של כעס או עצב. נשאלת השאלה, האם בגיל הזה הוא אמור להבחין? האם אמור להבין מתי פניי כעוסות? אני מניחה שאולי לא יבין עצב, אבל כעס? האם יש סיבה לדאגה?

הי לילי, ראשית נשמע שפעמים רבות תגובותיו תואמות ומעידות דווקא על רמה טובה של הבנה. יחד עם זאת חשוב לזכור שלפעוטות בגיל זה, היכולת לזהות, להבין להבחין בין רגשות, וכמובן להביעם כפי שמקובל אצלינו המבוגרים, על כל הקשת הרחבה שלהם, היא מוגבלת מאוד. למעשה בגיל הזה מה שחשוב יותר הוא שאנחנו ההורים נבין את ההבעות, המחוות והרגשות של ילדינו. בכל מקרה, אני לא רואה כרגע סיבה לדאגה, אבל אם הנושא ממשיך להטריד אותך, אז כדאי לפנות להתיעצות/אבחון במכון להתפתחות הילד. בברכה, ירדן

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים