איך להגיב כשילד אומר שהוא לא רוצה להיות במשפחה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

28/10/2014 | 21:24 | מאת: נעמי

יש לי ילד חמוד בן 4, הצעיר בין חמישה ילדים כשהגדולה בת 17. לאחרונה הצטרפה למשפחתנו ילדה מתוקה בת שנתיים שאנחנו משמשים לה כמשפחת אומנה והדבר קשה מאוד לילד הקטן. אני מודעת לכך שקשה לו, מנסה לתת לו זמן איכות רק איתו, משתדלת לשמח אותו ואף לקנות לו דברים שלא ירגיש שקונים רק לה, ושהזמן איתה לא יבוא על חשבונו, אך בכל זאת קשה לו. בשבועות האחרונים הוא כל יום אומר משפטים כגון:"אני שונא את המשפחה הזאת", "לא רוצה להיות פה", "כולם מעצבנים אותי וכו'". אני מגיבה בזה שאני אומרת שאני מרגישה שהוא עצוב ושאנחנו אוהבים אותו מאוד, אך הוא ממשיך להגיד זאת כמה פעמים ביום. כיצד היית מציעה להגיב?

31/10/2014 | 18:01 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום נעמי, כאם לחמישה ילדים, את בוודאי כבר יודעת כמה קשה לילד הצעיר לפנות את מקומו לבא אחריו, ולוותר על המעמד המיוחד של בן הזקונים המתוק שכולם אובים לאהוב. נדמה לי שאם היה מגיב כך לאח ביולוגי, היית מתייחסת לזה בסלחנות והבנה. ילדת אומנה מגיעה ממקום אחר (אצלך!) ולכן האמירות שלו מפעילות אצלך - מעבר לחמלה וההבנה כלפיו - אולי גם אשמה או ספק בנוגע להחלטה שלכם להוסיף למשפחה פעוטה נוספת. נסי לעבוד על עצמך, ולמצוא את המקום השקט והנינוח מול ההחלטה שקיבלת, ואני מאמינה שזה ייקל עלייך לעמוד טוב יותר מול הנרגנות הטבעית שלו. בעיני, מה שאת עושה ואומרת לו, הוא נכון ומתחשב, ולא נותר אלא לתת לכולכם זמן הסתגלות. בהצלחה ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים