ילדה מתוקה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

19/10/2014 | 22:04 | מאת: מיכלי

שלום רב ! לגבי ילדה בת 5 אשר הוריה התגרשו בהיותה בת שנה - ילדה מקסימה ביותר, מפותחת מאוד מבחינה קוגניטיבית : 1. האם העובדה כי היא נוהגת כיום לצייר בחצאים - מעבירה קו ומציירת מימינו ומשמאלו את חלקי התפוח, הלב, גוף אדם וצובעת כ"א בצבע אחר - מעידה אולי על בעיה , אם בכלל. איזו ? 2. האם יש להתייחס לפחד מפורצים. האם ניתן לספר שאין פורצים בעיר שלנו וכ' על מנת להרגיעה ? זה תקין ? האם יש "להסב" את המציאות "לעדנה" , לשקר ??? 3. האם ילדה להורים גרושים מגיל 1 זקוקה בהכרח לטיפול ולמה כדאי לשים לב ? תודה

20/10/2014 | 23:30 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום מיכל, אנסה להשיב על שאלותייך לפי הסדר: 1. ציורי ילדים יכולים לשמש כלי אבחנתי בעל תוקף מסויים, אך זאת תוך התבןננות זהירה, וכשזה לצד כלים דיאגנוסטיים נוספים. זה יהיה מאד לא מקצועי לנסח השערות על סמך תיאור קצר כמו שנתת כאן. אפשר, כמובן, להשתעשע ברעיונות של פיצול (שני בתים, שני הורים, וכד'), אך אלה יכולים להיות נכונים ולא נכונים בה במידה. 2. פחד מפורצים הוא פחד נפוץ מאד בילדות, ולכן חשוב להרגיעו. רצוי לא לומר שאין פורצים בעיר שלנו, כדי לא לערער את האמון שלה בנו במקרה שיוכח אחרת. במקום זאת, עדיף להסביר שאתם שומרים עליה ומגינים על הבית מפני כל סכנה. הזכירו לה שיש מה לעשות נגד פריצות (יש לנו דלת עם מנעול, חלונות מוגפים, ואולי גם אזעקה, כלב, גדר ושער. הזכירו את המשטרה ששומרת על העיר שלנו, וכמובן את ההורים ששומרים על ילדיהם מכל צרה ופגע). נסו להסיט את הדיון הזה לשעות היום, בהן הרגישות לנושא נמוכה יותר, ולא לעשות מזה עניין גדול מעבר לנדרש. 3. ילדים להורים גרושים מוגדרים כקבוצת סיכון לקשיים רגשיים, אך אין פירוש הדבר שאלה בהכרח יופיעו. ההחלטה על פנייה לטיפול פסיכולוגי נעשית באם קיימת מצוקה חריפה שאינה מקבלת מענה מספק בבית, או כאשר ניכרים קשיי תפקוד - פגיעה בתיאבון, בהרגלי השינה, ביכולת להיפרד בבוקר ולתפקד היטב במסגרות, באינטראקציות החברתיות, וכד'. אם מופיעות נסיגות (הרטבה, הצטאות, בכי וקשיי ויסות) או סימפטומים חריגים אחרים (חרדה אקוטית, עצב, הסתגרות, אלימות, וכד') - או אז יש טעם להיוועץ בגורם מקצועי. בברכה ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים