ילד שגדל בלי אמא

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

27/08/2014 | 14:07 | מאת: חנה

שלום, אני דודה לילד בן ארבע ואני וההורים מגדלים אותו מאז שנולד, ומגדלים אותו ממש כאילו היה הבן שלנו ומנסים שלא יחסר לו כלום. מסיבות שונות אמא שלו לא יכולה לטפל בו והיא לא מעורבת בחיים של הילד למרות שהם גרים לידנו. הילד רואה את אימו כמעט כל יום אך אינם מרבים לבלות זמן ביחד. הוא מודע לזה שהיא אמא שלו ואני הדודה. בתקופה האחרונה הוא משחק איתי משחק שבו הוא עושה את עצמו חתול ואומר לי שהוא גור קטן ואני " אימא שלו" החתולה. הוא אומר שהוא מפחד מזאב ושאני אגן עליו. הוא מדגיש שזה זאב דימיוני ושהכל רק משחק. מעניין אותי לדעת אם זה שהוא לא חי עם אימא שלו פוגע בו עכשיו או יכול לפגוע בו בעתיד.

30/08/2014 | 12:00 | מאת: קובי והב

שלום חנה, את מעלה שאלה חשובה וכבדת משקל, שתשובה עליה לעולם לא תהיה חד משמעית. אין לי ספק שנסיבות חייו ישפיעו על אישיותו ואופיו כאדם בוגר, שגדילה לצד אם שבעצם אינה מתפקדת כאמא בפועל, היא חוויה מורכבת ולא פשוטה. לצד זה, עובדת היותך דמות יציבה, אוהבת ותומכת היא פקטור משמעותי שלדעתי יש לו ותהיה לו השפעה מכרעת על הדרך בה הוא יתמודד ועל האופן בו הוא יושפע מכך. המשחק שתיארת, הוא משחק נורמטיבי ותקין שאפשר לפרש אותו כאמירה של הילד על הביטחון והקרבה שהוא חש כלפייך. אני מאמין שקשר כזה יכול להוות תחליף כמעט מלא לאם הביולוגית. אני מניח שעם השנים וההתפתחות של הילד, הוא יגיב בדרכים שונות לסיטואציה בה הוא גדל, אך שוב ההשפעה לא חייבת להיות שלילית ובמובנים מסויימים הוא גם יכול לגדול ולהתחזק מזה. אני לא יכול להתעלם גם מההתמודדות שלך, שהיא בפני עצמה לא תמיד פשוטה, וממליץ לך לאורך הדרך ולפי הצורך להיעזר גם באנשי מקצוע. יישר כוח! קובי.

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים