שתי אחיות שלא מסתדרות

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

28/07/2014 | 12:54 | מאת: Olga

שלום רב. יש לי שתי בנות- בת 9 ובת 8. בת ה- 8 מפגינה סימני אלימות בהתנהגותה, מרביצה לאחותה הגדולה, מאירה לכולם כל הזמן, תמיד מנסה להיות ראשונה ולעבור את כולם. לא מקשיבה, צריך לחזור על בקשה מס פעמים. הכל כזה דווקא ואנטי.... על שאלה- למה את מרביצה, למשל. עונה- פשוט לא ידעתי...שתיהן מקבלות אותו יחס, אך בגלל ההתנהגות האלימה כמובן שיש הרבה כעסים על הקטנה...אנחנו ההורים די מיואשים ולא מצליחים לתקן את המצב. הבית נהיה שדה קרב ומלחמה עם הילדה...אשמח להכוונה, יעוץ, כל עזרה. תודה.

30/07/2014 | 13:31 | מאת: קובי והב

שלום אולגה, מהתיאור שלך נדמה לי שהקושי שאת מתארת רחב יותר מכפי שהגדרת בכותרת, והוא כולל בתוכו את כל בני המשפחה. כלומר, הסיכסוכים בין האחיות מובילות ובמקביל נוצרות ומתגבשות מתוך הדינמיקה המשפחתית הכוללת. כדי לטפל באלימות גוברת של הילדה יש לבחון את התופעה בכמה אספקטים. האחד, בירור והבנת הקושי של הבת הצעירה, לבחון מדוע היא נוטה להשתמש באלימות כדרך התמודדות. במקביל להצבת גבול ברור, יש לסייע לה בהרחבת ארסנל התגובות שלה על ידי עזרה בתרגול של אופני תגובה חלופיים. חשוב לבחון את תפקודה של הילדה במסגרות אחרות כמו בי"ס או חוג ולראות האם יש כאן ביטוי לקושי כללי ולא מקומי. במקביל, חשוב לבחון את האופן בו אתם מגיבים ומנהלים את האירועים בבית. במובנים מסויימים, גם כעס הוא סוג של יחס ותשומת לב של ההורים ולעיתים יכול ליצור תגובה הפוכה ודווקא להגביר את שכיחות האירועים האלימים. לכן, בנוסף להבנת הקושי והטיפול בו, יש ליצור מערך תגובות דרכן הילדה תבין שבדרך זו היא תשיג את מבוקשה. חשוב להבין שמצב כזה בו יש אלימות של אחת הבנות ובשל כך כעס וסנקציות כלפיה, פוגע בשתי הבנות במקביל. לנסות ולהרגיע את האווירה התחרותית בבית, לכוון אותה לתחרותיות בריאה ומתונה. זאת ניתן לעשות על ידי עידוד מרחב אישי לכל אחת, הימנעות מעריכת השוואות בין הבנות וכד'. האספקט השלישי, מתייחס לבעיה של ילד אחד בבית כסימפטום מייצג לקושי משפחתי. לכן, בשלב הראשון אני ממליץ לכם לפנות להדרכת הורים אצל פסיכולג ולבחון איתו את הנקודות הללו ונקודות נוספות באופן נרחב יותר. חשוב לטפל בנושא מוקדם ככל הניתן כדי למנוע נזקים עתידיים. בברכה, קובי

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים