בן חמש וחצי בוכה מהרבה דברים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

14/11/2016 | 16:06 | מאת: לילה

הי, בני בן חמש וחצי, יש לו נטייה "להתבכיין" על כל דבר, גם במערכת היחסים מולנו וגם מול חברים. לדוגמא - קשה לו מאוד להפסיד במשחקים עם חברים ואיתנו וכשזה קורה, הוא ישר בוכה. מולנו לדוגמא, כל פעם שהוא רוצה משהו ושומע תשובה שלילית (כמו לדוגמא - הגיע הזמן לכבות את הטלויזיה ולשבת לאכול) הוא ישר בוכה ומתבכיין. במערכת היחסים מולנו אנחנו כל הזמן חוזרים על המנטרה (לא בכעס) שאנחנו לא מבינים בכי ושאם הוא רוצה להגיד משהו שידבר במילים. זה דווקא עוזר. אבל החשש שלנו הוא במערכת היחסים שלו מול חברים - הוא כבר גדול, שנה הבאה הוא עולה לכיתה א, והוא מתבכיין מולם על כל דבר. גם בחוג כדורגל הבקיעו לו גול והוא פשוט התחיל לבכות ולכעוס.. אנחנו חוששים שבשלב מסויים ילדים לא ירצו לשחק איתו ולהיות איתו, או שיקראו לו בכיין... האם יש משהו שאנחנו יכולים לעשות כדי להפסיק את התופעה הזאת? האם זה יעבור עם הזמן? אציין שגם בתור ילד קטן מאוד הוא היה בוכה מכל דבר (אם לקחו לו צעצוע לדוגמא). נשמח לעצה.

שלום לילה, תרשו לי להציע לכם שינוי בגישה אליו. כאשר "מתבכיין" או למעשה מוחה, מראה לכם את מורת רוחו, את אכזבתו, את הקושי שלו להתמודד עם הסיטואציה ההמאכזבת/מתסכלת, נסו לדבר אתם במקומו, כן, קצת כמו שעושים עם ילד קטן יותר, תוך שאתם באמת (אבל באמת) מנסים להתחבר לאמפטיה פנימית כלפיו, ומבטאים כל זאת במילים למשל: "אני מבינה שאתה מאוד רוצה להמשיך לראות את התכנית, וזה באמת לא כיף כשמפסיקים לך באמצע וכשמחליטים עלייך, אני מבינה אותך. זה ממש לא כיף, אתה כ"כ אוהב את התכנית הזו..אבל...עכשיו זה הזמן לגשת למקלחת.." וכו'. גישה כזו תאפשר לו להרגיש שמישהו באמת מבין אותו וכן נמצא איתו ברגעי המצוקה, ורק כך הוא יוכל לאמץ אליו את המילים האלה, להפנימם ולבטא את זה אח"כ בעולם מול אנשים. כמו כן בבית אני מציעה להמשיך להיות סבלניים כלפיו ולמצוא את הדרך לתת לו גם לנצח וגם להפסיד במשחקים. קחו בחשבון ש"לתת לו לנצח" לא אומר שאתם לא מכינים אותו להתמודדויות בחוץ, אלא מכירים בצורך שלו להרגיש קומפוטנטי ומסוגל בקשר איתכם. בחוץ יכולות להיות לילדים מוטיבציות שונות והם יכולים לקבל על עצמם "יותר מציאות" ולאפק חלק מהרגישויות שלהם על מנת להיות עם חברים שרוצם בחרתם או להצליח בחוג שיקר לליבם. עידוד המסוגלות שלו-בקצב שלו- ו-במינון- שלו יוכל לעזור לו לשאת יותר את חוויות פסד. בברכה, ירדן פרידון ברשף פסיכולוגיה קלינית וייעוץ מבוגרים ילדים ונוער 0523873044

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים