ילדה ביישנית ולא משתפת- האם לנסות לדרוש לשתף?

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

19/09/2016 | 23:49 | מאת: מה עושים

שלום ירדן. אני אמא לבת 3.5 מתוקה רגישה וכו'.. מינקות היא היתה יותר תלויה בי, לא מתקרבת לדמויות חדשות (כולל סבים סבתות) אך בגן ובסביבה הביתית שמחה ופעילה. כרגע נכנסה לגן עיריה ולמרות המעבר נראה שהיא בכיוון חיובי. הבעיה העיקרית איתה כרגע, היא א. לא משתפת אותנו בחוויות ומתקשה לענות לנו על שאלות בסיסיות סביב חויות שחווה(מה הרגישה,שחזור אירועים וכו') ב. חוסר התקשורת שלה עם כל מבוגר ממנה שהוא לא ההורים. חברים מהסביבה היומיומית,בני משפחה,כמו סבים סבתות דודים צעירים,שהיא מכירה ונפגשים איתם אחת לכמה שבועות, מנסים לשאול אותה שאלות ולדובב אותה והיא מתחבאת מאחורי ולא עונה,ואני מנסה לחשוב כיצד אפשר לגרום לה להפתח אליהם וליצור קשרים משמעותים יותר איתם. כמובן שהביישנות/איטיות להיפתח מתבטאת גם בקשרים חדשים עם ילדים,(.בגן זה דווקא מתחיל להרקם לאט לאט) שמתקשה לגשת אליהם בספונטניות וברצון ונצמדת לסינר. איך היית מגיבה אליה? האם היית משקפת לה שאנשים מתענינים בה ומחכים לתשובה ולתגובה, או שהיית מתעלמת ונותנת לגיל להביא בטחון לגשת לקשרים? אני אובדת עצות וחוששת שאני מגיבה לא טוב ולוחצת עליה.תודה רבה.

שלום וברכה, ראשית חשוב לי להרגיע אותך ולומר שביתך נשמעת לי בסדר גמור! גם לנו כמבוגרים לא פעם קשה ליזום וליצור קשרים חדשים, בטח לא במהירות. זיכרי כי יש ילדים, כמו גם מבוגרים, הנבדלים זה מזה בתכונות אופי, וזה בסדר גמור להיות מופנם יותר מאשר מוחצן. כל עוד היא מצליחה לתקשר עם הדמויות הקרובות לה, יוצרת חברויות וקשרים בקצב שלה, הכל בסדר גמור. לגבי השיתוף שלה אתכם. בגיל הזה ילדים רבים מתקשים מאוד לשחזר חוויות ובוודאי לתאר חוויות רגשיות. אני מציעה לכם לשאול אותה שאלות קצרות, סגורות ולשקף לה את החוויה הרגשית שלה כפי שאתם מתרשמים ממנה לדוג: עם מי שיחקת בגן? נעלבת ממנו כשהוא נתן לך מכה" וכיוב'. ולבסוף את שואלת כיצד לחזק את קשריה עם מבוגרם אחרים - אני חושבת שזה קודם כל התפקיד של המבוגרים סביבה לתקשר איתה באופן שיוכל להגיע אליה ולגרום לה להרגיש יותר נינוחה. למשל במקום לשאול אותה שאלות כבר בתחילת המפגש, אפשר להציע לה משחק משותף, לשאול אם הייתה רוצה לצייר יחד או שיקריאו לה סיפור. נדמה לי שגישה כזו תתאים לה יותר, "תחמם אותה" ותעזור לה גם להיפתח ורבאלית לאותן דמויות. לא הייתי לוחצת עליה כלל בשלב זה אלא מתווכת את הסיטואציה ללא שיפוט למשל "סבתא הייתה רוצה לדעת מה שלומך אבל אני רואה שאת קצת מתביישת כרגע, אולי יותר מאוחר יהיה לך יותר נוח לענות לה". בברכה, ירדן פרידון ברשף

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים