אובססיה אצל ילד בן 4.5

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

22/08/2016 | 08:38 | מאת: שוני

שלום רב בני בן ה4.5 ילד מאוד חברותי, חכם פיכח ואנרגטי לפני כשנה כשעלה לטרום טרום חובה התחילה אצלו תופעה מאוד מוזרה..התעסקות ואובססיה אחרי לבוש ובגדים. (מדובר בילד שיש לו שפע של בגדים ומבחר כך שזה לא נובע ממחסור) בהתחלה חשבנו שהוא מבקש להתלבש בבגדים מסויימים כי הוא רואה בגן ילדים גדולים ממנו ומנסה לחקות אותם ולהיכנס לחבורה אז שיתפנו פעולה ועודדנו את המצב..פשוט זרמנו כשביקש ללבוש לגן בגד או נעל מסויימת. כי רצינו שישתלב במסגרת החדשה. אך לאט לאט התחלנו להבין שכנראה יש פה בעיה הוא פשוט כל הזמן עסוק בלבוש שלו מהרגע שהוא קם בבוקר רץ לארון הבגדים ורוצה ללבוש x בגד... לעיתים אנחנו מבינים שהוא רואה בבגד מסויים שהוא לובש חוזקה למשל בגד עם כפתור בחולצה נותן לו יותר כוח. דוגמא נוספת היא כשאנו הולכים ופוגשים חברים הוא לאחר מכן מבקש להתלבש כמו שהם התלבשו או שנקנה לו גם כמו של החבר... אם אנחנו לא משגיחים הוא יכול להחליף בגדים כל הזמן....או להמציא שקרים שפתאום החולצה עוקצת אותו כי הוא רוצה ללבוש משהו אחר. ממש מרגיש שהוא מנסה להתאים את עצמו למצבים מסויימים כדי שלא יהיה חריג...(למרות שהוא ילד מאוד חברותי) הנושא הזה מאוד מתיש אותנו ניסינו להוריד הילוך..להתעלם אך הבנו שזה אולי דורש טיפול אשמח לשמוע לחוות דעתך? מה כדאי לעשות ולמי כדאי לפנות.... תודה רבה

שלום שוני, נראה שנוצר מצב בוא ילדכם עסוק במעטה הלבוש שלו בשירות הנוכחות החברתית ובמטרה להשיג תחושה טובה של עצמו. יתכן כי המעבר למסגרת חדשה עוררה בזמנו חרדה, אצלו וגם אצלכם, וכולכם "זרמתם" קצת יותר מידי עם עינייני הלבוש. מאחר והמעטה החיצוני אינו באמת יכול לייצר תחושה טובה ובטוחה לאורך זמן, התפתחה אצלו התנהגות אובססיבית סביב הלבוש, כאמור במטרה להתמודד עם תחושות פחות טובות. לכן זה הזמן להעביר את הפוקוס שלכם לפנימיות שלו, קרי לחזק אותו, להתפעל ממנו ובעצם לגרום לו להרגיש שאתם רואים את הדברים הטובים שעושה, ושיש בו, ללא כל קשר ללבוש. ברמה ההתנהגותית אני מציעה לכם לאפשר לו לבחור מבין שתיים-שלוש אופציות של לבוש בבוקר, והחליף בגדים עוד פעם אחת בצהריים. בהמשך הורידו את האפשרות הנוספת בצהריים. חשוב גם לסכם איתו שמלבד זאת אפשר יהיה להחליף בגדים שוב רק בהתאם נורמה או הכרח מציאותי ברור (כגון: אחרי אמבטיה, אם הבגד מתלכלך או לפני השינה). מספר פגישות של הדרכת הורים יוכל לסייע לכם לפעול מולו הן ברמה הרגשית והן ההתנהגותית. בברכה, ירדן פרידון ברשף

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים