מתבגרת לא מדברת או מתקשרת

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

04/05/2016 | 22:19 | מאת: מיכל

שלום בתי בת 16 מזה 5 ימים, אינה מדברת עם איש. היא הצהירה כי לא אכפת לה מאף אחד ושלא יפנו אליה ומאז לא מתקשרת. הפסיקה ללכת לביה"ס ואינה בקשר עם חברות. כשפונים אליה היא לא עונה או מרחיקה את הפונה. במהלך היום שומעת מוסיקה, צופה בטלוויזיה. לא יוצאת מהבית. לא מוכנה לגשת לטיפול ולא מסבירה את מצוקתה. ההשערה שלנו שיש קשר לפרידה האפשרית בינינו (הוריה) למרות שעד כה תפקדה בצורה טובה מאוד. נודה לעזרה.

שלום מיכל, את מעלה את האפשרות שמדובר בתגובה קשה של ביתך למידע/הודעה על פרידה בינכם, מה שבהחלט עשוי להיות קשה, מטלטל וכואב עבורה ובעל אפקט חזק על כל בני המשפחה. כרגע זה נשמע שביתך נותנת לכם להבין בדרכה, כי אינה מסוגלת לתקשר את מצוקתה ומאחר ואתם אלה שנפרדים, ייתכן שהיא מתקשה להיעזר בכם במצב זה. פעמים רבות כשהורים נפרדים, ילד עשוי להרגיש שלא יוכל לפנות לאף אחד מההורים כי זה בפני עצמו עלול לפגוע בהורה השני. לכן במצב זה עליכם לכבד את הקצב והאופן בו היא יכולה לחלוק ולהיעזר בכם או בעזרה מקצועית, ומצד שני יש לעמוד על כך שתמשיך במחויבותיה (כגון ללכת לביה"ס, לישון ולקום בשעות הרגילות וכו') וכך להעביר לה את המסר שאתם נשארים ההורים שלה וממשיכים להיות שם לצידה אל מול כל מה שקורה בעולמה. בשפה המקצועית קוראים לזה "החזקה" והיא (שצריכה להיות משותפת ואחידה בין שני ההורים למרות הפרידה) זו שתוכל לתת לה את האפשרות לעבד (ולו במעט) את הרגשות שלה ועם הזמן גם לתקשרם. ייתכן שכרגע היא זקוקה עוד לשמוע ובעיקר להרגיש מכם שאתם נשארים ההורים שלה - נוכחים, שומרים, מעורבים, כפי שהיה עד כה, וזה יעזור לה להמשיך להרגיש בטוחה למרות הפרידה והשינוי הקיצוני בעולמכם הפרטי. כל טוב, ירדן פרידון ברשף

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים