התמודדות עם פחדים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

30/01/2016 | 20:48 | מאת: תמר

שלום רב, ביתי הקטנה עוד מעט בת חמש. בחודש וחצי האחרון מביעה פחד רב מפני דברים שנחשפת אליהם כתוצאה מצפיה בטלויזיה (תכניות שאחיה הגדול רואה - דמויות גיבורי על, זומבי וכו... - כמובן תכניות מצוירות או מערוץ הילדים) הפחד שלה כה גדול שלא מסכימה להשאר לבד בחדר או בשרותים ובכל לילה מתחננת לישון איתנו - ההורים. גם כשאפשרנו לה להירדם אצלנו ואז להעבירה - היא מתעוררת אחרי זמן מה בפחד וקוראת לנו. קראתי שאלו פחדים אופייניים לגיל ואנו מנסים לעזור לה להתמודד בלי שינה במיטת ההורים - אך היא כל כך בוכה שזה פשוט לא אפשרי ואנו "נכנעים" לה. גם בגן היא מספרת שמפחדת ללכת לשירותים. הגננת לא רואה שינוי משמעותי ואפילו ניסינו להקריא לה סיפורים בנושא פחד - פחדרון, שולה מכשפולה וכו... - לא עוזר. שקלתי גם ללכת אני או לקחת אותה לייעוץ פסיכולוגי - אך לא יודעת אם המצב באמת מחייב... אשמח מאוד לעצתכם

שלום תמר, ראשית כדאי להגביר את ההשגחה ולוודא שהיא אכן אינה חשופה לתכנים שמפחידים אותה. היא זקוקה להרגיש כעת שאתם שומרים עליה, גם אם זה אומר פיקוח והגבלה של התכנים בהם אחיה צופה, לפחות באופן זמני. חשוב מאוד לתת לביתכם לגיטימציה להרגיש פחד, ומאידך להעביר לה את המסר שאתם שומרים עליה ועל הבית ושלא תיתנו לשום דבר רע לקרות לה. השילוב של שני אלו, כל הזמן בתקופה הקרובה חשוב מאוד. לגבי שנת הלילה, אני מציעה לכם לנסות לערוך מעין טקס חדש של "בדיקת מפלצות" כל ערב לפני השינה. כלומר להכין את החדר ואת המיטה לשינה באופן שיעזור לה להרגיש בטוחה ונינוחה. אפשר למשל לבדוק ביחד שאין שום דבר בארון, מתחת למיטה, מאחורי הוילון וכיוב'. להתקין מנורת לילה "מיוחדת" שתשמור, ולצייד אותה באביזר או שניים (וכאן אפשר להית יצירתיים) שיוכלו לספק לה תחושת ביטחון. זיכרו, המטרה היא לא לאשר לה את העובדה שיש דבר כזה מפלצות בעולם, אלה להיות ביחד איתה רגע, בתוך העולם שלה, ולעזור לה לראות שאין, שאתם איתה ושאתם שומרים עליה..מעבר לכך תאלצו להתאזר בהרבה סבלנות כי גם זו תקופה שעוברת. בברכה, ירדן פרידון ברשף

02/02/2016 | 23:48 | מאת: מזלי

שלום, ביתי בת 11.5 ילדה עם חרדות מטריד אותי שהיא נרדמת לידינו כל יום מול הטלויזיה(מנהג מקובל אצלנו) אך היא נרדמת מיד כשאנחנו מעירים אותה היא נכנסת לבכי ארוך וכעס בכלל היא נוטה לבכות ארוכות על שטויות ונראה שזה בא מבפנים

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים