הילד שבר את לבי אחרי כשלון בכדורגל

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

24/11/2015 | 01:24 | מאת: רועי

בני בן שמונה וחצי. ילד חכם ומצד אחד מלא שמחת חיים ומשתולל כל הזמן (במובן החיובי של משתולל), מצד שני גם עתיר חרדות ומחשבות. קטן מאד מאד פיזית (הרבה מתחת לכל העקומות). מצד אחד נראה מלא בטחון כמו נפוליון קטן (אוהב לתאר את הצלחותיו ולהפגין את יכולותיו) מצד שני לעתים, כמו שתראו בסיפור הזה, נראה לי מאד חסר בטחון. מאד אהוד חברתית. הדבר הכי חשוב לו בחיים זה כדורגל. הוא בחוג במועצה האזורית שאנו חיים בה, ומעבר לכך משחק שעות בבית ובבית ספר. כל עתידו עד להצלחה בברצלונה ברור לו. לי ברור שהוא משחק יפה (הרבה יותר טוב מאבא שלו) אבל לא בדרכו להיות ליאו מסי. מזמן מתעקש שהוא רוצה להתקבל לקבוצה שמשחקת בליגת ילדים ולא סתם חוג. דחיתי ודחיתי, אבל חברים שלו הגיעו לקבוצה והוא התעקש והתעקש, ובסוף לקחתי אותו לאימון מבחן ביישוב קרוב שם חבר שלו משחק. למחרת התקשר המאמן ואמר שהוא חושב שהוא לא מתאים, בינתיים לפחות. סיפרתי לו בבית. ראו על פניו שהוא מאוכזב. לא אמר הרבה. שאלתי אם הוא מבואס וענה שקצת. המשיך להתעסק בעניינים אחרים. בהמשך אפילו אמר שזה טוב שיישאר עם החברים שלו במושב. בערב אשתי שיבחה את הבת שלנו על כמה שהיא מציירת יפה (והיא אכן), ואז הבן הגיב "אני היחיד במשפחה שאין לו שום כשרון". וזה מה ששבר לי את הלב. במיידי ענינו שנינו את כל מה שצפוי, שמה פתאום, ומנינו את כשרונותיו כמה שהוא חכם ומצחיק ויודע לשמח, ומעולה בחשבון ושהוא גם עדיין מצוין בכדורגל גם אם זה לא היה מספיק לקבוצה. התשובה שלו הייתה "אולי, אבל אין לי שום כשרון שרואים, כמו שרוני מציירת יפה, ו(שם של בן-דוד שלו) מצוין בכדורסל" ועוד כמה דוגמאות. מאד ביאס אותי. איך מעודדים? ומה זה אומר על הבטחון העצמי שלו? ממש לא מגיע לו להרגיש ככה.

שלום רועי, התיאור שלך את בנך כמו "נפוליאון קטן" בהחלט משובב לב :) ניכר כמה אתם ההורים אוהבים אותו, קשובים לו ומעריכים אותו. שמתי לב גם לביטוי "עתיר מחשבות חרדות" שלא בדיוק פירטת, ואם אכן זהו המצב לא כדאי להתעלם מזה - ואתייחס לכך בהמשך. בכל מקרה לגבי הסיטואציה הספציפית שתיארת. אתה וודאי יודע ש"כישרון שרואים" זה משהו שלעיתים מתגלה מאוחר יותר בחיים, שמגיע עם עבודה קשה ושהוא לא פחות חשוב מ"כישרון שלא רואים". נדמה לי שאכן ניסיתם להעביר אליו את כל המסרים האלה, ויש לי תחושה שאתם גם דואגים להראות לו כמה אתם מעריכים אותו ואוהבים אותו באופן תדיר. עכשיו רק חשוב שאתם ההורים תמשיכו להאמין בזה כדי שבנכם יוכל להמשיך להרגיש את זה. אל תשכח שילדים לפעמים מוציאים דברים מפרופורציות, ומרגישים דברים בעוצמה לא מותאמת, וחשוב שאתם ההורים לא "תידבקו" בזה, אחרת לא תוכל באמת להיות עבורו ולתמוך בו. אני לא בטוחה שיש איזו מילה או מעשה קסם שפתאום ישנה לחלוטין את הרגשתו, ומאידך אינני בטוחה ש"ליבו שבור" כמו שלך..לפעמים לנו ההורים יש נטייה להעצים ולהקצין את הרגשות השליליים של ילדינו מתוך הזדהות יתר. יחד עם זאת, אם אתם חושבים שהילד באמת חרד, טרוד מנטאלית, ושיש צורך בחיזוק הביטחון העצמי שלו, הייתי מציעה לכם לפנות להדרכת הורים בשלב הראשון, ולהתייעץ לגבי הדברים הללו, לחשוב יחד ולראות כיצד ניתן להיות עבורו באופן המיטיב ביותר. כל טוב, ירדן פרידון ברשף

25/11/2015 | 11:21 | מאת: רועי

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים