חרדות אצל ילד בן 9.5

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

26/08/2015 | 09:17 | מאת: מריאן לביא

שלום וברכה, כבר תקופה שהבן הבכור שלנו בן ה-9.5 מראה התנהגות של פחדים. זה התחיל בבקשה שלו לא לישון בחדר שלו אלא בסלון או עם האחים שלו, אפילו אצלנו בחדר על מזרון על הרצפה. בגלל החופש לא יחסנו לזה חשיבות רבה, אך בימים האחרונים הפחדים עלו דרגה לממש חרדות. הוא מסביר לנו שהוא מפחד מגנבים ורוצחים ושיכנסו אלינו לבית וירצחו אותנו (לטענתו דברים ששמע בחדשות) כולל שילוב של דברים שהוא ראה בסרטים המצויירם של ספיידרמן וכד'. ניסינו לדבר ולהרגיע את הילד, שינסה לחשוב על מחשבות חיוביות ודברים טובים, הראנו לו שכל החלונות והדלתות נעולים, (יש לנו גם כלב), אך הילד לא מצליח להרגע, ממש בוכה ולחוץ, ולא מצליח לישון עד שמישהו מאיתנו לא ישן לידו או קרוב אליו. חשבנו שזה יעבור לאט לאט, אך זה לא וזה ממש מתחיל להפריע לאורך החיים של כולנו (וכמובן לשינה). אנחנו אבודי עצות. תודה, מריאן

שלום מריאן, למיטב הבנתי החשש עולה בעיקר בלילה כאשר הוא נדרש לישון במיטתו. אם מדובר בתופעה מוכללת יותר (למשל אם החרדה מפריעה לו לתפקד, גורמת לתסמינים פיזיים כמו הזעה ודופק מואץ, יוצרת המנעויות ומתבטאת בעיסוק יתר לאורך מרבית שעות היום ) אז ייתכן ומדובר בהפרעת חרדה ואז יש להיוועץ במומחה, רצוי פסיכולוג קוגניטיבי התנהגותי. אם באמת מדובר רק בנושא של שינה, אז כמו בכל מצב של פחד -פוביה, יש ליצור תכנית הדרגתית, ביחד עם הילד, שהמטרה היא חשיפה הדרגתית למושא הפחד. למשל בשלב ראשון סכמו איתו שבשלושת הימים הבאים הוא ישן על מזרון על יד מיטתכם. בשלושת הימים שלאחר מכן, אחד ההורים ישאר איתו עד שנרדם (גם אם מקיץ באמצע הלילה), לאחר מכן אחד ההורים ישב איתו בחדר רק 10 דקות, וכיוב'. כל עזר אחר מקובל - לישון עם אור, לבצע טקס שינה לפני השינה של בדיקת מנעולים וכיוב'. זו צריכה להיות תכנית משותפת, שמוסכמת עליו במידת האפשר, וכוללת חיזוקים מילוליים רבים/טבלת התקדמות/פרסים סמליים. כמו כן חשוב שתמשיכו לא לגנות את הפחד או לבקר אותו. להעביר מסר שהפחד שלו הוא דבר מאוד טבעי, ומאידך לשדר ביטחון ואמון בו שהוא יצליח להתמודד עם האתגר המשותף שהצבתם לכם. אם אין כל שינוי ולו קטן ביותר תוך שבועיים, שיקלו התייעצות עם מומחה. בברכה, ירדן פרידון ברשף

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים