מסרבת לחפוף

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

29/06/2015 | 21:24 | מאת: ofir

שלום רב ביתי בת ה כמעט 4 ממש צורחת כשאני רוצה לשטוף לה את השיער מה שמפו , ניסיתי הכל: להסביר למה חשוב, קניתי לה כובע מיוחד לאמבטיה, מבקשת ממנה שנסגור עיניים והמים לא נכנסים לה במיוחד לעיניים והיא בכל זאת נכנסת להיסטריה וצווחת כאילו מרביצים לה בעלי אמר להסביר לה שברגע שצורחת אין יותר מקלחת ובאמת פעם ופעמיים הוצאנו אותה עם קצת שמפו ואמרנו לה שעכשיו בגלל שצועקת ולא מקשיבה תיאלץ להישאר לא נקייה ומתגרדת אך כלום לא עוזר, מה עליי לעשות???

שלום אופיר, ראשית כל, אל לכם להעניש את ביתכם רק בגלל שהיא פוחדת ממשהו - לצורך העניין חפיפת ראש. לא רק שזה לא יועיל, זה גם יחמיר את המצב. זה לא נדיר שילדים ופעוטות מפתחים רתיעה ופחד פתאומיים מפעולה/אירוע מסוים. בדרך כלל הסיבה גם אינה ברורה לעין. הדרך להתמודד עם זה היא בעצם התיידדות מחודשת, הדרגתית ואיטית עם מושא הפחד, במטרה להפחית את רמות הפחד. בשלב זה אני מציעה לכם להניח לעניין חפיפת הראש לכמה ימים, ולנסות להתנהל בצורה קצת "נון שלנטית" סביב העניין (למשל "את לא רוצה לחפוף היום? אז לא נחפוף היום"). אני מבטיחה לכם ששום דבר לא יקרה לה או לשיער שלה אם לא תחפוף כמה ימים.. בנתיים אפשר להיות יצירתיים עם האופן בו מידדים אותה בחזרה עם החפיפה..למשל בזמן שהיא באמבטיה, אפשר לחפוף לבובות שלה את הראש, לעשות זאת ביחד איתה וברגישות מירבית..בתום מספר ימים, כשתחזרו לחפוף לה את הראש, תבדקו מחדש מה הגישה שלה, ולפי זה תנהגו בהתאם. כדאי אולי להתחיל בלחפוף רק את קצוות השיכר, ובהדרגה לטפס במעלה הקרקפת.. גייסו אורך רוח ורגישות, בדרך כלל עם הזמן, ועם סבלנות מצד ההורים, הרתיעה חולפת מעצמה. אם תוך כשבועיים אין כל שיפור או ירידה (אפילו הדרגתית) ברמת הרתיעה והפחד, התייעצו שוב. בברכה, ירדן פרידון ברשף

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים