שאלה על עונש

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

30/06/2015 | 16:49 | מאת: שרון

הי, כתבתי פה כבר בעבר לגבי הבן שלי - בן 4, יש לו הרבה התקפי כעס לאחרונה שמלווים בצעקות, הוא מרביץ, והוא גם קורא לנו בשמות (חוצפנים, שמנים, מכוערים, אני ארביץ לכם ועוד כל מיני). לגבי הכעס עצמו קיבלנו את ההמלצה פה להסביר לו שזה בסדר לכעוס אבל שצריך ללמוד להירגע, וגם הצענו לו דרכים להירגע - לקפוץ בטרמפולינה, לקרוא ספר, לצייר וכו'. והוא יודע את זה וגם במקרים מסויימים פועל לפי זה. הבעיה היא שבאמצע התקף כעס רציני הוא לא מוכן להירגע וצועק שהוא לא רוצה להירגע. אנחנו לא כ"כ יודעים איך להתמודד עם זה ויש ביני לבין בעלי גם חוסר הסכמה לגבי הדרך. השאלה היא כזאת - אני חושבת שכשהוא צועק, אנחנו צריכים לשבת לידו אבל להבהיר לו שאנחנו לא נדבר איתו עד שהוא יירגע (כשאני עושה את זה איתו, הוא נרגע ברגע שהוא רואה שהוא לא מקבל מענה ואז אנחנו מדברים והכל נגמר). השאלה היא האם זו דרך התמודדות נכונה. שאלה נוספת - בעלי אומר שמבחינתו כשהוא קורא לנו בשמות זה קו אדום שהוא לא מוכן לקבל אותו ולכן צריך להסביר לבן שלנו שאם הוא מדבר ככה הוא יקבל עונש. אני לא כ"כ בטוחה שעונש הוא הפתרון הנכון (אולי פשוט צריך לחזור על המנטרה שככה לא מדברים וכו'). מה גם שאני לא באמת יודעת איזה עונש מתאים (תמיד אומרים שצריך להתאים את העונש למעשה ואין לי באמת מושג מה העונש המתאים במקרה הזה...). נשמח לקבל עצות. תודה רבה!

שלום שרון, אם הדרך בה את פועלת "עובדת" וזה אומר נתינת לגיטמציה לכעס, סיפוק אפשריות תחליפיות לפריקת הזעם, והתרחקות מסוימת עד שנרגע - אז אתם בהחלט יכולים להמשיך לפעול כך. אומר כאן עוד דבר - עונשים אינם עובדים! מה שכן עובד הוא להראות לילד באופן מעשי את ההשלכות להתנהגות שלו, במידה מסוימת כפי שאת עושה. לדוג - הוא מקלל אתכם, לא נעים לצידו, אז אתם מתרחקים ממנו עד שנרגע (לא לפני עשיית יתר הדברים שהזכרתי). אוסיף רק שאם התקפי הזעם שלו עוצמתיים ותכופים, כדאי מאוד לבחון היטב ולעומק האם קיימים גורמי מתח בחייו שעלולים להכביד עליו, ולפעול בהקדם להפחיתם. כל טוב, ירדן פרידון ברשף

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים