בעיה בולטת בעור- איך מתייחסים?

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

28/06/2015 | 14:33 | מאת: ורד

לבתי בת ה-6 יש מחלת עור "ויטיליגו" המאופיינית בכתמים לבנים בכל איזורים בגוף, מאוד מופשט. מחקרים מראים שהמחלה הזו פורצת עקב טראומה או לחץ נפשי. במקרה שלה זה באמת התחיל לאחר לידת אחותה ומאז זה רק מתפשט. הילדה נמצאת בטיפול רגשי בהמלצת רופא העור שלה ונראה שמשלימה עם זה ושזה לא מפריע לה. אנחנו משרים עליה ביטחון רב ומבהירים לה שבעיננו היא מיוחדת במינה וגם בעיני הסובבים אותה וממש לא עושים עניין סביב הנושא. השבוע אח שלה בן ה-12 שאל בארוחת ערב מתי זה יעבור לה כי זה מפריע לו... חבר מהכיתה שאל מה יש לאחותו וזה הביך אותו. באותו רגע כמובן שהסברנו לו שתמיד יגן עליה ועל כל עניין הייחודות ומיד שאלנו אותה אם זה מפריע לה והיא אמרה שממש לא. השאלה אם להתעלם מהעניין כאילו לא קיים? מצד אחד אנחנו לא רוצים לעשות מזה עניין מצד שני יש מבטים ולפעמים אנשים ברוב חוצפתם שואלים שאלות בפני הילדה... האם נכון היה לומר זאת לאח שלה? האם צריך לדבר על זה יותר עם הילדים?

שלום ורד, אני שמחה לשמוע על האופן בו אתם מסייעים לביתכם להתמודד עם המחלה. גם איפשרתם לה מקום משל עצמה לעבד רבים מהתכנים שוודאי עולים בהקשר זה ובכלל, ובכך אני מתכוונת לטיפול הרגשי. לעומת זאת נראה שבנכם מחפש אף הוא דרך לתקשר איתכם משהו מרגשותיו ומחשבותיו סביב המחלה של אחותו והשאלה היא אם אתם רוצים לאפשר שיחה פתוחה עימו סביב הנושא הזה או לא. ייתכן מאוד שבשיחה עימו אתם תפגשו תכנים שלכם כהורים יהיו מעט קשים "לעיכול" בגלל ההזדהות עם ביתכם, כמו למשל בושה ומבוכה, אבל אולי תופתעו לגלות שם גם אשמה או אפילו קינאה..ייתכן והתפקיד של "מגן" אחותו הוא תפקיד אותו הוא כלל לא בחר ו"כבד" עליו..אני מציעה לכם פשוט לדבר איתו, ולשמוע מה עולה ממנו סביב הנושא הזה. מאחר והשיחה תתקיים איתו(ובמילה "שיחה" אני מתכוונת גם לשיחה מתמשכת, דיון או שיח כללי סביב הנושא, או אפילו אוזן קשבת מעט יותר מחודדת בהקשר לנושא הזה), אז כדאי לנסות להגיב ממקום שאמפטי אליו, ולא דווקא לאחות שלו. לא למהר לומר לו איך עליו להיות, מה עליו להרגיש וכיצד להתנהג, אלה בראש ובראשונה לברר איך הוא באמת מרגיש, ואז אני מאמינה שיהיה לכם ברור יותר כיצד להגיב אליו בחזרה. כל טוב, ירדן פרידון ברשף

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים