האם להגיד לביתי את הדברים-מודאגת מאוד

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

21/05/2015 | 09:24 | מאת: אורלי

קשה לי לכתוב את הדברים אבל באמת זה לא ממקום ביקרותי אלא ממקום של דאגה גדולה ושאני באמת לא יודעת מה לעשות וצריכה אעת עצתכן. , ביתי היתה תלמידה מעולה, מקובלת בחברה, הולכת עם חברים אכותיים.(כיום חיילת) מאז גיל ההתבגרות חל אצלה שינוי לשלילה. מאז שהפסיקה לגבוה 147 הדימוי העצמי שלה נפגע, בטחון העצמי שלה ירד, בגיל 15 החלה ללכת רק עם בגדים שחורים ולהסתובב בחברתכם של "פריקים", לצבוע את השיער בצבעים שונים ואנחנו זרמנו איתה . לאט לאט החלה להתנתק מחבריה הטובים ולהסתובב עם קבוצת חברים שהשפעתם לא היתה טובה מה גם שבגיל 16 יצאה בהצהרה לסביבה שהיא דו מינית (לא היו סמים, סיגריות וכ') ביתי ידעה מה דעתנו על החברים החדשים שלה אך לא רצתה לשמוע כלום בגיל 18 עשתה שיוני וחזרה ללבוש בגדים צבעוניים ולא לצבוע שיער..כאשר התגייסה לצבא המורל שלה היה נמוך קיבלה תפקיד מעולה שחיכתה לו ואיכשהו גרמה לעצמה לא ללכת לתפקיד זה (היו כל מיני השפעות גדולות מהסביבה שהסתובבה עימה), מאז ומתמיד ביתי סגורה מאוד ולא משתפת אותנו בכלום, כשנה היא הלכה לטיפול שעזר לה קצת אך מאז שהתגייסה לא הלכה. כהוריה אנו רואים שהיא מפלסת לעצמה דרך קשה מאוד, שאין לה חברות, התקשורת עם אחיה לקויה, היא מזניחה עצמה מאוד, אוכלת בלי סוף ולא מאפשרת פתח ..כאמא כואב לי לראות שביתי בת ה-19 לא מטפלת בעצמה, מזניחה את עצמה, סגורה, חסרת בטחון מתמודדת עם דברים לבד, אוכלת בלי סוף, ומתעסקת כל הזמן ב"כואב לי כאן" סוג של הרס עצמי האם זה בסדר שאנסה לדבר איתה ואסביר לה מה אני רואה? מה אני מרגישה? את הדאגה שלי אליה?כואב לי לראות את ביתי שיש לה יכולות מדהימות, שלא ממצא את מי שהיא באמת ולא מאפשרת לעצמה לפרוץ קדימה אלא רק לדעוך..אני מודאגת

שלום אורלי, כבר בראשית דברייך את כאילו מתנצלת ומבקשת שלא אבלבל בין הדאגה שלך לביקורת..מתוך כך אני יכולה רק להסיק כי לאורך השנים כך פירשה את דברייך ביתך, מה שלא איפשר לכן באמת להתחבר ולמצוא דרך לפתח בינכן דיאלוג ודו שיח שיאפשר שיתוף הדדי ותמיכה. אם אכן האופן בו את מבטאת דאגה מתפרש על ידי ביתך כביקורת, ומנגד עלבון ותחושה שהיא אינה מובנת- מתפרשים על ידך כדחייה או כהסתגרות מפנייך, אז כנראה שעליכן למצוא "שפה" ודרך חדשה לגמרי שתאפשר ליצור דיאלוג בינכן - וזה כמובן לא יהיה קל. כעת לשאלתך. "האם זה בסדר לומר לה..." את שואלת. ובכן עלייך לשאול את עצמך האם האופן הספציפי הזה של שיתוף לאורך חייכן המשותפים, סייע לביתך או ליחסים בינכן. האם זה שאת תרגישי שאת מורידה אבן מהלב בכך שאת אומרת לה את כל הדברים הללו באופן הזה, באמת יוכל להגיע אליה ולעזור לה במקום בו היא נמצאת.. רק כך את תוכלי לענות לעצמך בעצמך האם זה "בסדר או לא"..או אולי נכון יותר לשאול האם זה יהיה יעיל, ויקדם את המטרה האמיתית שלך שהיא לעזור לה לעזור לעצמה.. אני בכל מקרה מציעה לך לעודד אותה לחזור לטיפול (כדאי פשוט לתת לה את המספר של המטפלת הקודמת שלה או מטפלת חדשת - כך שכל שהיא תצטרך לעשות יהיה לחייג). כרגע העצה הכי טובה שאני יכולה לתת לך כדי להתחיל ליצור בינכן אפשרות לדיאלוג, היא להניח בצד את כל מה שאת היית רוצה בשבילה (גם אם השאיפות והרצונות שלך הן לחלוטין לטובתה), ולמצוא דרך לתמוך בביתך באופן שבו היא תוכל להרגיש את התמיכה שלך (אכן לא קל..). זה צעד ראשון שיכול לעשות הבדל גדול, גם ביחסים שלכן וגם באפשרות שלה להעזר בכם ההורים על מנת לחפש ולמצוא את העזרה שהיא צריכה. בברכה, ירדן פרידון ברשף

26/05/2015 | 08:31 | מאת: אורלי

ירדן תודה רבה על המשוב, שוחחתי עם ביתי ומיוזמתה מעוניינת ללכת לטיפול כהגדרתה "מעדיפה ללכת לפסיכיאטר/ית או פסיכולוג/ית על מנת שיעשו איתה עבודה מעמיקה מה שאף מטפל עדיין לא עשה איתה" ירדן, אשמח מאוד אם תוכלי להמליץ לי למי לפנות אנו גרים בקריות וחשוב לביתי ללכת הפעם למשהו מאוד מאוד מקצועי ולקבל את העזרה שהיא רוצה תודה רבה

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים