בת 4.5 / צורת הדיבור הבלתי הולמת

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

24/04/2015 | 22:04 | מאת: ג'וליה

שלום רב בתנו הבכורה בת 4.5. ילדה טובת לב, אהובה ורגישה. לאחרונה אנו עדים יותר ויותר למצבים בהם היא מדברת בצורה לא הולמת (לדעתי) עמנו ההורים, לדוגמה: כל דבר שלא לרוחה גורר תגובה מיידת נוסח "אני לא אהיה חברה של אמא/אבא, אני ארביץ לאמא/לאבא, אני אשים אתך בכלא, לעולמים לא אשחק יותר עם אמא/אבא, הכל בגלל אמה/אבא", מפיקה כל מיני קולות לא ברורים האמורים ככל הנראה להביע את זלזולה כלפינו, לעיתים אף דוחפת (בעדינות) וכדומה. עלי לציין כי בעלי לא רואה בזה שום בעיה ומתייחס להתנהגויות אלה כאל משהו שמשקף את מה שהיא רואה בגן ושזה "יעבור לה". לי אישית יותר קשה עם התנהגות מילולית זו. השאלה מה עלינו לעשות ואיך להגיב? ניסיתי להתעלם - לא עזר. ניסיתי להפוך הכל לבדיחה - האווירה השתפרה אך שום התנהגות מהמתוארות לא נעלמה. ניסיתי להתעמת ולהגיד שזה לא נעים לי ואם דקה אחרי כל מה שהיא אומרת היא הייתה ממשיכה איתי כאילו שום דבר לא קרה, הייתי אומרת שהיא דיברה לא יפה ולכן לא נעים לי לשחק איתה/לעשות לה משהו וכדומה, שהיה גורם לבכי מצידה ולאווירה מתוחה בבית. אחותה הצעירה (בת שנתיים וחצי) כבר אימצה רוב ההפקות וכל פעם שמשהו לא מוצא חן בעיניה, אומרת גם "טוב, אז אני ארביץ לאמא / טוב, אני לא אהיה חברה של אבא". מה עלינו לעשות?? תודה מראש

שלום ג'וליה, קודם כל צורת הדיבור הזו בהחלט יכולה לאפיין ילדים בגיל הזה. זוהי צורת דיבור שמבטאת רגשות באופן קונקרטי ואם תשימי לב לכל הדוגמאות שנתת יכולה להיות משמעות ייחודית למשל - "לא אהיה חברה של אמא" = עלבון, "ארביץ לאמא" - כעס, "אשים אותך בכלא" - תחושה שנעשה עימה חוסר צדק וכיוב'. אני שומעת שהעניין מציק לך מאוד, ושלכן ניסיתי כל מיני טקטיקות חינוכיות. העניין עם טקטיקות חינוכיות הוא שאם הן לא מעוגנות בהבנה מעמיקה של המצב, הן בדרך כלל לא עובדות. לכן אני מציעה לך לשים בצד את העניין של הדיבור שלה האם "הולם /לא הולם" ולהתחיל להתייחס לדבריה ולחשוב עליהם בתוך ומתוך הקונטקסט של היחסים בינכם. חשוב על איזה רגש היא מנסה לבטא באותו רגע, להבין מדוע הוא עולה ואז לחשוב כיצד אתם רוצים להתייחס אליו. אם הייתה למשל אומרת לכם "אני רוצה לשחק איתכם וזה מאכזב אותי שאתם לא יכולים" אני מתארת לעצמי שהיה לך יותר קל עם זה..אבל בעצם ג'וליה, זה לפעמים מה שהיא אומרת לך..אז אני מחזירה אותך חזרה ליחסים עם ביתך, לחשוב על מה היא אומרת לך ולמה, ואז לבדוק כיצד את מעונינת להגיב אליה ספציפית באותו הרגע. כל טוב, ירדן פרידון ברשף

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים