ויתור סודיות

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

25/01/2015 | 02:23 | מאת: אמא48

שלום ויום טוב בני בן ה15 עובר טיפול רגשי במסגרת הישיבה בה הוא לומד. תנאי להמשך הטיפול הוא חתימה על טופס ויתור סודיות האם זה חוקי? האם חובת המטפל לדווח תקופתית על מצב הילד ועל השגי הטיפול? תודה מאוד

שלום לך, אני בהחלט מבינה את שאלתך ואת דאגתך. ראשית חשוב שתדעי שעל כל מטפל חלה חובת דיווח במקרים מסוימים (למשל במקרה ויש חשד לאובדנות ועוד), חובה שאינה מותנית בהסכמה לויתור סודיות מצד המטופל. לאחר שזה נאמר, אני מציעה להביט על העניין משתי פרספקטיבות - חוקית ואתית. מבחינה חוקית, אסור למטפל לחשוף כל מידע ללא הסכמת ויתור סודיות מצד המטופל (או הוריו במקרה של קטין) - וכך נעשה. אני מניחה שמותר לו לבקש את הסכמתך - ולך כהורה מותר להסכים או לא. עד כאן הכל חוקי. מצד שני מבחינה אתית עולות כמה סוגיות. אם מדובר בטיפול שניתן מטעם המוסד הלימודי בו בנך לומד, הרי שסביר כי הם ירצו לדעת משהו על האופן בו מתקדם הטיפול. מאידך ייתכן והעובדה שבנך ידע מראש שהדברים שיאמר בטיפול יעברו הלאה -עלולה להשפיע על האפשרות שלו להרגיש בטוח, נינוח, לתת אמון במטפל ולהחשף, תנאים שהם הכרחיים על מנת שטיפול יהיה אפקטיבי. כמו כן, תמוה בעיני שהתנאי הזה לויתור סודיות, לא הובהר כבר מלכתחילה- אם כן האם עלייך להבין שהטיפול של בנך ייקטע באמצע אם לא תסכימי לכך? כל העניין אינו ברור לי עד סופו, לכן אני מציעה לך בחום לדון בעניין באופן רציני עם המטפל ואולי אף עם הנהלת הישיבה, להבין בדיוק למי אמור לעבור המידע אודות הטיפול, מה המידע שאמור לעבור ובאיזה אופן, ולשקול את העניין ברצינות רבה. חשוב שמה שיעמוד לנגד עינייך במהלך הבירור הזה, יהיה טובתו של בנך והאפשרות שלו להפיק מהטיפול באופן המיטבי. כל טוב, ירדן פרידון ברשף

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים