חרדה ופחדים בגיל שנתיים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

10/12/2014 | 09:29 | מאת: מיטל

שלום בתי בשבוע הבא תחגוג שנתיים.יש לה אח בן חמש. בחודש האחרון ההתנהגות של השתנתה, ממש התחיל להיות לה חרדות ופחדים מאנשים זרים שעד לא מזמן היתה ילדה מאוד חברותית מחייכת לכולם "מתעסקת" עם כולם אוהבת הבה תשומת לב.אם הזמן הפחד/החרדה ממש מתגבר למשל בסופר היא נתקפת בבכי הסטרי שאנשים מחייכים אליה ממש נבהלת אפילו עם בנאדם לא פונה אליה היא ישר מתרחקת ומתחבאה מאחוריי. בנוסף יש לה גם חרדה מימי הולדת לפני כחודש רק היתה שומעת שאנחנו הולכים ליום הולדת היא היתה שמחה שרה רוקדת וכו... אפילו בבית היתה לוקחת כסאות ממש בדימיון שלה וחוגגת לעצמה יום הולדת בשבועיים האחרונים שאני מזכירה אפילו רק את המילה יום הולדת היא יש צועקת לא באלי לא באלי, בשבוע שעבר חגגו לבעלי יום הולדת ושרנו לו שירים והיא נכנסה להתקף בכי היסטרי עד שלא הפסקנו לשיר ממש פחד וחרדה היא היתה. בנוסף פניתי לגננת שלה בגן ושיתפתי אותה מנושא והיא אמרה שהיא שמה לב שבימי הולדת היא לא רותה להשתתף ואם נכנס אדם זר היא ישר בורחת.אבל ככה בגן היא פעילה יש לה חברות ומשתתפת בפעילויות אחרות של הגן. בטבע הרגיל שלה היא ילדה מאוד חברותית שמחה פעילה ותקופה האחרונה התחילה יותר להתבייש ולהסגר משהו שאני לא רגילה לראות אצלה.בשבוע הבא אנחנו צריכים לחגוג לה יום הולדת בגן. אשמח להכוון וכו....

10/12/2014 | 14:31 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום מיטל, פחדים הם חלק מהתפתחותם הנורמלית של הילדים, ולפעמים הם משקפים את השינויים (הטובים והחשובים) בתחום הקוגניטיבי והרגשי. בגיל הרך, עוצמת הפחדים ומופעם יכולים להיות קשורים לתגובות של המבוגרים בסביבה. לכן, ללא קשר לסיבות שבגללן הופיע הפחד, חשוב שאתם - ההורים - תישארו רגועים ככל האפשר, נוסכים שקט וביטחון, ולא נבהלים בעצמכם מעוצמת הפחדים שלה. חשוב שלא לאפשר לפחד שלה לנהל את המשפחה או להכתיב את ההתנהלות בבית. כך נבטיח שלפחד לא יתלוו רווחים ותגמולים שיחזקו אותו. אם כרגע היא חוששת מזרים, השאירו אותה בבית כדי להימנע מסצנות שישבשו את ההתנהלות בזמן קניות, למשל. אם אין ברירה, נסו להגיב מה שפחות להתקפי הבכי והפחד, מבלי לנסות הסברים, הפתעות או מתנות כפיצוי. הישארו ענייניים, ונסו לטפל במצב בשלווה ככל שתצליחו. בעניין יום ההולדת, חשוב לזכור שהיא אינה יוצאת דופן. יש הרבה מאד ילדים שנרתעים ממסיבות יום הולדת, חוששים מן ההמולה, הבלונים, המוסיקה הרועשת, וכד'. אפשר להחליט שיום ההולדת שלה יצויין בגן ללא אורחים, באירוע נחמד עם הילדים והגננת, מבלי לחרוג באופן בוטה מהשגרה הבטוחה שלה. בהנחה שיש לפניה עוד שנים רבות של ימי הולדת, לא נורא אם זה של גיל שנתיים ייחגג בצניעות, באופן שבו היא יכולה כרגע. תוכלו לציין את יום ההולדת שלה בחיק המשפחה (עם או בלי שירים, כרצונה), להזמין את הסבים ולהימנע מ"צרמוניות" שילחיצו את כולכם. אם את מרגישה שהפחדים ממשיכים לנהל אתכם, פני להדרכה הורית קצרה אצל פסיכולוג ילדים קליני. בהצלחה ו...מזל טוב! ליאת

11/12/2014 | 10:15 | מאת: מיטל

קודם כל תודה על המענה המהיר... רציתי רק לחדד לעצמי במקרה של תגובת פחד אצל הילדה (כמו למשל בכי או שהיא עולה עלי או מסתתר מאחורי )אני פשוט ממשיכה רגיל באותה פעולה שעשיתי "מתעלמת מהתגובה שלה" או מחבקת אותה ואורמת לה הכל בסדר אמא איתך וכו....

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים