פוליציטמיה משנית לעומת פוליציטמיה משנית

דיון מתוך פורום  רפואה דחופה (מיון)

17/05/2016 | 14:42 | מאת: יואב

שלום האם יש הבדלים בספירת הדם בין פוליצטמיה ראשונית למשנית, או שמספירת הדם (עליה בהמוגלובין והמטוקריט) אי אפשר ללמוד ובשניהם נראה תוצאות דומות? פוליצטמיה משנית נובעת מחוסר חמצן, ואצל מעשנים, האם גם תופעת לוואי של תרופות מסויימות (כמו טיפול הורמונלי ב-Testosterone) נחשבת לפוליציטמיה משנית אם היא גורמת לעליה בכדוריות האדומות? ובאלו מקרים נראה עליה בErythropoietin? והאם גרד בגוף מופיע בכל סוגי הפוליציטמיה? תודה

18/05/2016 | 08:00 | מאת: ד"ר רוית רייטר

שלום יואב פוליציתמיה ראשונית, הינה מחלה המטולוגית שבה קורית פרוליפרציה ממארת של תאי דם אדומים, כשבספירת הדם רואים המוגלובין והמטוקריט גבוהים וכן יכולה להיות גם עליה ברמת התאים הלבנים והטסיות. בגלל עליה גבוהה בהמוגלובין והמטוקריט, תחול ירידה ברמת האריתרופואטין. מלבד זאת, אחד התסמינים שמחשידים הינם גרד עז בעיקר לאחר שימוש במים חמים. האיברים הפנימיים כגון הכבד והטחול יכולים להיות מוגדלים וכן יכולים להופיע תסמינים שונים אחרים. מלבד שינוי בספירת הדם, איברים מוגדלים וגרד, במקרה של חשד בפוליציתמיה ראשונית, יש לבצע בדיקה גנטית שנקראית JAK-2 כשבמקרה כזה, מוטציה בגן הזה מאד מחשידה במחלה. פוליציתמיה שניונית קורית כתוצאה מסיבות שונות אחרות כגון תת חימצון, עישון שמשפיע על החימצון בדם וכן תרופות כגון שימוש בטסטוסטרון, כפי שציינת. במידה ואכן קיים אצלך חשד לפוליציתמיה ראשונית, הינך צריך לפנות אל רופא המטולוג אשר ינחה אותך לגבי הבירור הנחוץ לצורך האבחנה והטיפול. בהצלחה

מנהל פורום רפואה דחופה (מיון)