מעקב בזמן טיפול בטוסטוסטרון תחליפי

דיון מתוך פורום  רפואה דחופה (מיון)

06/11/2015 | 07:08 | מאת: יוסי

שלום בן 42, מטופל מזה כמה חודשים בתחליף לטוסטוסטרון (ג'ל בהתחלה, וכעת זריקת נבידו) 1. מעבר למעקב אחר רמות טוסטוסטרון בדם, איזה מעקב נדרש? 2. האם זה משפיע על הורמונים נוספים? 3. האם נדרש מעקב בדיקות דם? איזה? באיזו תדירות? (קראתי שזה עלול להשפיע על ספירות הדם ותפקודי כבד) 4. ולגבי הערמונית, שאלתי אורולוג, והוא אמר לי שבגילי (42) אין צורך בבדיקה. האם זה אכן כך באופן מוחלט? או שיש הנחיות/המלצות כלשהן? תודה רבה

06/11/2015 | 14:32 | מאת: ד"ר רוית רייטר

שלום יוסי הטיפול בתחליף טסטוסטרון אינו נטול סכנות.. הוא כן מצריך מעקב אחר תפקודי הכבד וספירת הדם (בעיקר אחר ספירת התאים האדומים) מאחר וטסטוסטרון מעלה את השכיחות להיווצרות קרישי דם בגוף כגון בלב, מוח, רגליים וריאה וכך יכולות להיגרם מחלות מסכנות חיים כגון אירוע לבבי, מוחי, ותסחיף ריאתי, כך שבמידה וספירת התאים האדומה בדם הינה גבוהה, הסיכון ליווצרות קרישים אף עולה. בנוגע להשפעתו על הערמונית- באופן טבעי, רקמת הערמונית גדלה תחת השפעתו של הטסטוסטרון, כאשר עם הגיל, הרקמה גדלה מעבר לרגיל, מה שנקרא בעגה הרפואית benign prostatic hyperplasia שגורם לבעיות במתן שתן כגון אצירה. מלבד benign prostatic hyperplasia, תחליף טסטוסטרון יכול להגביר את הסיכון להופעת סרטן הערמונית, כך שלמרות שאינני אורולוגית במקצועי, אני כן ממליצה מעקב אחר רמת PSA שהינה סמן שמצביע על בעיה בערמונית כאשר הוא גבוה בדם, כל עוד אתה נוטל טסטוסטרון. לסיכומו של עניין, יש צורך במעקב אחר ספירת הדם, תפקודי כבד, רמת PSA, מעקב רופא אורולוג ואנדוקרינולוג מאחר ובהתאם למצבך הרפואי, תוצאות בדיקות הדם, הם אלה שיקבעו לגבי תדירות ביצוע מעקב בדיקות הדם שלך. בהצלחה

מנהל פורום רפואה דחופה (מיון)