גסטרוסטום אנדוסקופי

דיון מתוך פורום  גסטרואנטרולוגיה - הלל יפה

23/10/2014 | 23:19 | מאת: יעל

שלום איזה רופא מבצע את הפרוצדורה הזו? כירורג? גסטרו? זה נעשה בהרדמה כללית? טשטוש? כמה זמן זה לוקח? והאם נדרש אשפוז במקרה של חולה מבוגר? מבחינת הסיכון לאספירציות, מה הייתרונות (או החסרונות אם ישנן) של זה מול האכלה בזונדה? ושאלה לסיום, קראתי בכמה מקומות את המשפט הבא שקצת הפתיע אותי: "חד עם זאת, נמצא כי באוכלוסיות מטופלים מסוימות השימוש בצינור הזנה אינו אמצעי יעיל, המשנה את מהלך המחלה. כך, אצל חולי שיטיון מתקדם (דמנציה) נמצא כי קיים שיעור תמותה גבוה מאד, בממוצע של 33% מן המטופלים, ב-30 הימים הראשונים לאחר החדרת הגסטרוסטום. הגורמים העיקריים המנבאים את שיעור התמותה הם גיל (מעל 75 שנה), אשפוז בעקבות מחלה חריפה, אספירציה (שאיפת חלקי מזון לריאות), דלקת ראות ודלקת בדרכי השתן. " האם זה מסוכן יותר מאשר זונדה? ? ? מדוע? תודה

יש מספר דרכים להחדיר גסטרוסטום (פיום קיבה): 1. בעזרת גסטרוסקופ- מבוצע ע"י גסטרואנטרלוג- הדרך הקלה והמהירה ביותר 2. תחת שיקוף - מבוצע ע"י רנטגנולוג 3. בשיטה כירורגית - ע"י כירורג ( בדכ כאשר השיטות הקודמות כושלות) החלק הגדול של המטופלים שעובר פרוצדורה זו הם חולים מבוגרים , עם מחלות רקע מרובות, בשלבים מתקדמים של מחלה. יש קבוצה קטנה יותר של חולים עם מחלות נוירולוגיות שלא אפרט וחולים עם גידולים ממאירים שיש צורך לשמור על דרך הזנה לפני התחלת טיפולים. אכן דווח על אחוז תמותה גבוהה בחודש הראשון, חלקו נובע מסיבוכים של הפרוצדורה וחלקו בשל מהלך טבעי בשל מצבם של החולים לא מעלה אחוז אספירציות לעומת זונדה. לא משנה מהלך מחלה- המטרה לאפשר דרך הזנה התשובות בפורום אינן מהוות חוות דעת רפואית או תחליף להתייעצות עם רופא / בדיקה רפואית מסודרת

מנהלי פורום גסטרואנטרולוגיה - הלל יפה