Mesenteric lymphadenitis האם יש חשש לקרוהן ?

דיון מתוך פורום  גסטרואנטרולוגיה - הלל יפה

10/09/2012 | 08:37 | מאת: אמא לילדה בת 12

שלום רב, בתי סובלת מכאבי בטן זהים לאפנדיציט מזה כ-9 שבועות (החל ב-9.7.12) שאף משכך כאבים לא עוזר להחלישם. בבדיקות דם שנערכו לה לא נמצאה כל הוכחה לפעילות דלקתית כלשהי (לא יודעת האם בדקו תפקודי כליה, כבד ותוספתן אך נערכו עד כה כ-4 בדיקות, האחרונה ב-3.9.12). במספר בדיקות שתן מצאו פעם אחת מעט דם, ומספר פעמים מעט חלבון אבל אמרו שבדיקת מעבדה לא מעלה שום נתון יוצא דופן בחומרתו. בצילום בטן, גילו בטן מלאה ללא גזים כמעט ולמרות שלא התלוננה או סבלה מעצירות, מקבלת movicol במינון נמוך לריקון. באולטרסאונד משבוע שעבר מצאו בלוטת לימפה מוגדלת בסמוך לתוספתן ואמרו שזה וירוס שגרם ל-Mesenteric lymphadenitis שודאי יחלוף בקרוב. בינתיים, כאבי הבטן התחזקו וכל 30-60 דקות, בתי חשה כאב חד שמגיע וחוזר לכאב רגיל לאחר כחצי דקה ומספר פעמים חשה קרובה לעילפון. ביומיים האחרונים, בתי שמה לב כי נוספה תופעה גניקולוגית בה אחת משפות הפות הפנימיות שלה התנפחה, קיבלה גוון סגול/כחול/ אדום והיא מרגישה חוסר תחושה במקום. ישנן תופעות נוספות שאיני יודעת אם הן קשורות, כמו כאב בעצם הבולטת בכף הרגל לאחר הליכה/ עמידה ממושכת שהחל כחודש לפני כאב הבטן וכתם פיגמנט חום לא אחיד שהופיע על הרגל. בתי אינה מעלה או מורידה במשקל, אוכלת ושותה כרגיל ואינה סובלת משלשולים ו/או עצירויות. היא נראית חיונית ובריאה חוץ מהכאב שהחמיר בימים האחרונים ומעיר אותה בלילה וכואב מאוד במקרה של תנועה חדה פתאומית כמו למשל קפיצה באוטו.. באחד הביקורים בבית חולים לפני כשישה שבועות העלו אפשרות של אולי אפנדיציט ונתנו אוגמנטין ניסיוני לחמישה ימים שלא שינה דבר. באולטרסאונד שללו משהו בשחלות, ראו את התוספתן ואמרו שאינו מודלק ועברו על הטחול, הכליות והכבד נדמה לי שגם על כיס המרה. ביום שישי שלחנו בדיקת צואה. האם לדעתכם ומניסיונכם קיים סיכון להימצאות מחלה אוטואימונית כמו למשל קרוהן? ואיזו בדיקה הייתם ממליצים לערוך כעת? כמו כן, האם לדעתכם קיים קשר כלשהו בין התופעה התוך בטנית לזו הוגינאלית והאם יש צורך לפנות לרופא/ת נשים, או להעלות את העובדה בפני גסטרואנטרולוג או מומחה מתחום אחר? אנו מתגוררים בחו"ל ודי מרגישים אבודים לנוכח ההיסחבות באבחון הבעיה ובעיקר חוששים מהחמרה/ גרימה למצב בלתי הפיך כלשהו. לתגובתכם המהירה אודה. בברכה, אמא מודאגת

12/09/2012 | 07:54 | מאת: אמא לילדה בת 12

לאחר ביקור נוסף במיון, בו עברנו תחקיר שגרם לנו לפקפק במי שאנחנו, שכנעו אותנו כי מדובר בעצירות ואין צורך כרגע בניתוח חירום להסרת התוספתן. בררתי אם בבדיקות הדם נערכו כל הבירורים ונאמר לי כי: נבדקו תפקודי כליות וכבד, צליאק, רמת ברזל וכו'.. אתמול העלתי לה במעט את מינון המוביקול, מה שנראה שרק החמיר את המצב. כימעבר לכאב הבטן המקומי שמתנהג בדיוק כמו אפנדיציט, הצטרף הכאב של צורך בריקון, שכמובן עבר ברגע שהיה כזה... אבל!! הכאב, ההתכווצויות שלה הולכות ומחמירות! היא על סף דמעות ואינה מצליחה לעבור את הלילה. לפני שנתיים נקרע לי התוספתן, אמנם מתחילת כאבי הבטן ועד הקרע עברו 10 ימים בלבד, אך ביום שישי אחד הלכתי ברגל למרפאה ואמרתי לרופאה שיש לי כאב נוראי בבטן. חשבתי על אולקוס או אבן בכיס המרה, לא שיערתי שזה יהיה התוספתן. כשהגעתי לבית החולים ביום ראשון ב-6 בבוקר כבר היה קרע, והתפחתה מסת אפנדיקס. לא סבלתי מבחילות או הקאות ולא עלה לי החום עד שלא התפוצץ האפנדיציט וכמעט עברתי לעולם שכולו טוב. אין לי הסבר לכך שאצל בתי כל בדיקות הדם יוצאות תקינות אבל ההתנהגות שלה, הכאב, המיקום נראים זהים לחלוטין למה שאני עברתי. היא נראית חיונית וחייכנית ולכן הם חושבים שהיא מגזימה בתאור הכאב, אבל גם זה מאוד דומה לי. איננו מעונינות לחזור שוב למיון, אחרי יום שלם של סיוט מתמשך והשפלות. אך במידה שמישהו מהרופאים המנהלים את הפורום הזה יוכל לומר כי יש אכן סיכון שאני צודקת באבחנה שלי, אקח אותה לבית חלים אחר מרוחק יותר. אנא עצתכם. תודה, אמא מיואשת.

12/09/2012 | 15:17 | מאת: פרופ' צבי פיירמן

תשובה ל 2 חלי השאלה קשבה לתת מענה דרך פורום פני למרפאת גסטרו ילדים בקופה או בבתי חולים להערכה * התשובות בפורום אינן מהוות חוות דעת רפואית או תחליף להתייעצות עם רופא

14/11/2012 | 07:28 | מאת: אמא לילדה בת 12

בהמשך להודעותי הקודמות בפורום, כל הבדיקות השגרתיות נערכו אך טרם נמצא הגורם לכאבי הבטן העזים של בתי. היא מתארת את הכאב ככאב חד בצד ימין (מצביעה בבירור באופן עקבי מאז חודש יולי על אזור האפנדיציט) טוענת שזה כאילו שמכוונים לה לייזר לאותו מקום. כל חצי שעה/ שעה, תוקף אותה כאב חזק יותר הנמשך כמה דקות. וכל מהמורה בכביש שמקפיצה את האוטו, מקפיצה את רמת הכאב שלה. עד כה, לא נמצאו כל הוכחות לפעילות דלקתית, נלקחו בדיקות דם כולל CRP, בדיקות צואה ושתן, MRI ואולטרסאונד. הוכח כי היא סובלת מהיפר מוביליטי בנוסף לעצם בולטת מאוד בכף רגל ימין (בעיקר) - והבנתי שיש קשר בין גמישות יתר לתסמונת המעי הרגיז. עם זאת, היא טוענת כי הכאב אינו מתחזק או נחלש לפני/ לאחר האוכל וטיפול פרוביוטי של VSL3 למשך חודש ימים לא עזר להחליש את הכאב. במקביל היא טופלה במוביקול בעקבות צילום רגיל שגילה הצטברות צואה בגוף למרות שלא חשה בעצירויות. אנו מיואשות! אבקש המלצה לרופא מומחה (גסטרואנטרולוג או רופא מומחה מתחום אחר?) באזור הצפון/המרכז שנוכל לתאם איתו פגישה לביקורנו הקרוב בארץ. האם לדעתכם יש להתעקש על בדיקת קולונוסקופיה? אנו מעדיפות להימנע מבדיקות חודרניות שאינן הכרחיות (האם בדיקה זו יכולה לבעיד על משהו שלא נצפה בבדיקת MRI?). כל עצה נוספת תתקבל בברכה. תודה ובברכה, הילה

02/07/2013 | 10:39 | מאת: קטיה

גם לי יש משהו ממש דומה למשה יש לבת שלך וגם לא מוצאים כלום אבל הכאבים מחמירים יותר ויותר אמא שלי אומרת שאומרים שלא מוצאים כלום ושהכל בסדר ולא יודעים כבר מה לעשות מחמיר רק יותר מה אמר לעשות במצב כזה ??

מנהלי פורום גסטרואנטרולוגיה - הלל יפה