שאלה לד"ר הלפרין.

דיון מתוך פורום  מחלות זיהומיות

29/07/2014 | 15:01 | מאת: משה

ד"ר הלפרין שלום! אני מתנצל מראש על האריכות. פשוט זאת שאלה שעניינה הוא בקשה שתעשה לי קצת סדר. תודה מראש. 1. ראיתי בעבר שכתבת כאן באתר. " 1. נגיף האיידס (HIV) יכול לעבור מנוזל גוף רלוונטי (בעיקר דם, אך גם נוזל זרע ואחרים) של נשא לאדם אחר דרך כל חתך או פצע בעור, גם אם הוא קטן. חיטוי הפצע לאחר חשיפה עשוי לצמצם את סיכויי ההדבקה. 2. כמות הדם הנדרשת לצורך הדבקה יכולה להיות מזערית (טיפה אחת או שתיים)" (http://www.doctors.co.il/forum-312/message-87748#message-87748). לאחר שקראתי את דבריך אלו עלתה לי שאלה. לפני כמה ימים נשרטתי על ידי חבר שלי ביד, השריטה הייתה ממש קלה, ואם אני זוכר נכון, אפילו לא היה דימום (אפילו לא דימום קל, רק סימן קל של שריטונת ציפורן. אבל אתה יודע, לפעמים אנו יכולים לא לשים לב לדימומון. מה שבטוח שלא שמתי אפילו פלסטר). כמו כן, לא זכור לי שלחבר שלי היה איזשהוא דימום באיזור הציפורן (למרות שכפי שציינתי, יש מצב שיש חתכים קטנטנים שאנו לא רואים). לאור דבריך שציטטתי לעיל, שאלתי היא: האם אני צריך להיבדק לאיידס עקב המקרה הספציפי הזה? ברור לי שתמיד טוב להיבדק. ואין 100 אחוז של בטיחות בכלום. אבל אני מעולם לא קיימתי יחסים לא מוגנים\השתמשתי במחטים\נולדתי לאם עם איידס וכדומה. ואפילו תרמתי דם מספר פעמים בחיי. אך לאור דבריך לעיל יוצא שגם משריטות קטנות וכדומה אפשר להידבק (דרך אגב, אם כך, אז חצי עולם היה נשא hiv, שכן שריטות קטנות וכדומה הן דבר שבשגרה, בטח אצל ילדים ונערים). פשוט אשמח אם תעשה לי סדר בנושא, וגם תאמר לי האם בעקבות המקרה הספציפי שתיארתי יש צורך להיבדק (כמו לדוגמה אם הייתי אומר לך שקיימתי יחסים לא מוגנים)? 2. ישנם רופאים שענו תשובות די אחרות ממה שענית בתשובה שציטטתי. לדוגמה, בפורום וואלה (http://forums.walla.co.il/viewtopic.php?f=1229&t=14601126: נשאל פרופסור שמואל רשפון: "במידה ונשרטתי ע"י נשא, שריטה (עם דם) וארוכה וירד לשנינו דם (לי באיזור השריטה ולו מתחת לציפורן) האם תיתכן הדבקה בנגיף ? קראתי הרבה תשובות ולא הצלחתי להבין ... אודה לקבלת תשובה והסבר?" ותשובתו היתה: "איידס אינו עובר בשריטת ציפורניים. במצב זה לא קימת אפשרות לחדירה אל תוך הגוף של מנת הנגיף הנדרשת להדבקה". וגם פרופסור צבי בנטואיץ' כתב: "דרוש הרבה דם שיהיה עם עומס נגיפי גדול ושהפצע השני יהיה גם הוא גדול ומדמם" (http://www.beok.co.il/Forums-6/Forum-228/2/%D7%A4%D7%95%D7%A8%D7%95%D7%9D+%D7%90%D7%99%D7%99%D7%93%D7%A1+HIV) האם אתה חלוק על דברים אלו? ובכלל, פעם אחר פעם רופאים עונים (באינטרנט) שלא נדבקים באיידס משריטה. 3.נשאלתי על ידי חבר בן העדב האתיופית ואני מעביר אליך: קראתי פעם במספר מקומות שצה"ל עושה בדיקות איידס למתגייסים מקבוצות סיכון. שאלתו היא, האם מכיוון שלפי הבנתו בני העדה האתיופית נמצאים בסיכון גבוה לאיידס (הוא אמר לי שלא לקחו ממנו דם כשהוא בא לתרום...) ידוע לך האם מבצעים לבני העדה האתיופית בדיקות איידס בבואם להתגייס? פשוט הוא שירת בקרבי והוא קצת חושש מבדיקת איידס, אז הוא רוצה לדעת האם למעשה בפועל הוא כבר נבדק (בלי ידיעתו בעצם, מכיוון שהוא אתיופי) מכיוון שהוא שמע על הבדיקות שצה"ל עושה למתגייסים אתיופים עקב היותם בקבוצת סיכון. ידוע לך משהוא לגבי זה? סליחה על האריכות, תבורך.

שלום משה, 1. הדבקתך בנגיף ה'איידס' במהלך האירוע המתואר בשאלתך לא נראית לי סבירה. 2. אינני נוהג להתייחס בפורום זה לדעותיהם של רופאים אחרים. 3. אין בידי מידע האם צה"ל מבצע בדיקת ל- HIV לכל חייל אתיופי שמתגייס. אתה יכול לנסות להפנות שאלה זו לדובר צה"ל. הרבה בריאות אפי

מנהל פורום מחלות זיהומיות