בנוגע לכימותרפיה תוך זגוגיתית

דיון מתוך פורום  גידולי עיניים בניהול עמותת לראות

15/08/2015 | 21:35 | מאת: ירון

כאמור, גילו לי לימפומה במוח עם מעורבות בשתי העיניים. קראתי את המאמר על הצלחת הטיפול בכימותרפיה תוך זגוגיתית. אך העם זאת הבנתי שקיים סיכון להתפתחות מקולופתיה בעקבות הטיפול : "סריה של המטופלים מפורטלנד היו חולים שפיתחו מקולופתיה אך במחקר שביצענו הראנו שכל החולים האלה טופלו בלימפומה במוח על ידי BBBD שהיה הגורם למקולופתיה זו11." -מה זה טיפול BBBD ? -מה האחוזים של פגיעה בראייה והתפתחות מקולופתיה כתוצאה מכימותרפיה תוך זגוגיתית ? -והאם אחוזי הריפוי של הטיפול הנ"ל הם אכן 100%(רמיסיה מלאה) ?

שלום ירון, בין מערכת הדם למח יש מחסום שנועד לשמור על המח מחלק מהדברים שנמצאים בזרם הדם. זה נקרא Blood-Brain Barrier או בקיצור BBB. אחת משיטות הטיפול בלימפומה במח כוללת מתן תרופה תוך ורידית שמתגברת על ה-BBB כדי לאפשר לכמותרפיות מהדם לעבור את המחסום ולהכנס לנוזל המח. D=Disruption. טיפול בהזרקת הכמותרפיה MTX מטוטרקסט ניתן בדם או ישירות לנוזל המח דרך מאגר בשם אומייה. טיפול בהזרקה לוריד או לנוזל המח אינו מאפשר לרמות מספקות של התרופה להגיע לנוזל העין. מאידך, הזרקה ישירה לעין אינה מאפשרת מינון טיפולי במח. טיפול בלימפומה של הרשתית והזגוגית בהזרקה תוך זגוגיתית של MTX היה יעיל לטיפול במחלה העיינית בכל החולים בהם טיפלנו למעט חולה אחת שבה המחלה האחת העיניים. חולה זו טופלה בשנית באותו הפרוטוקול בדיוק עם הצלחה במיגור המחלה. ישנם מספר נסיונות בעולם לטפל בתרופה ביולוגית, אך לא התפרסם מאמר מסודר עם מעקב מספיק בנושא. עד כה כל הפירסומים היו אנקדוטלים וכל אחד תאר רוטוקול טיפול שונה.

16/08/2015 | 12:21 | מאת: ירון

כתבתה "שטיפול יכול לעזור לצמצם את מידת הפגיעה בראייה", ובחלק כתבת שכימותרפיה תוך זגוגיתית משיגה ריפוי/נסיגה מלאה של המחלה(כלומר אם הרגנו את הגידול בעין לא תתרחש פגיעה בראייה). לדוגמא חולה כמוני(של מערכת העצבים המרכזית עם מעורבות בשתי העיניים), שעדיין לא התרחשה אצלי פגיעה בראייה. האם טיפול בכימותרפיה תוך זגוגתית תגרום לריפוי מלא של המחלה בעיניים ללא פגיעה בראייה כלל?

מנהלי פורום גידולי עיניים בניהול עמותת לראות