גיל יל עצמות מבוגר בארבע שנים ביחס לילדה בת 7

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

20/11/2014 | 10:59 | מאת: אלי

שלום ביתי בת 7 לאחרונה שמנו לב כי יש לה שיעור יתר באיבר המין ובבית השחי. בבדיקת גיל עצמות נמצא כי הגיל גבוה ב 4 שנים ביחס לגילה. הומלץ לנו ע"י אנדוקרינולוג לבצע בדיקת CT או MRI לבדיקת גוש על האדרנל. אבקש לשאול שאלה בנושא. האם יש עדיפות כלשהי בין הבדיקות והאם רמות קרינה של CT מיותרות לילדה בגיל זה.האם בבדיקת CT או ב MRI יתקבלו תוצאות שונות (כרגע יש בידינו את האפשרות לבצע את כל אחת מהבדיקות לפי שיקול דעתנו) אודה מאוד לתשובתך אלי

קרוב לוודאי שאתה מוסר לי מידע חלקי שעלול להעיות גם מטעה. לפני כל הצעה להדמיה בוודאי מבצעים בדיקת דם 1) בדיקת דם רגילה בבוקר ל 17 הידרוקסי פרוגסטרון אנדרוסטנדיאון טסטוסטרוןוDHEAS לעיתים רומזת לכוון הברור 2)לעיתים יש חשד לפגם אנזימטי של האדרנל ואז מבצעים ACTH טסט, נקרא גם סינאקטן טסט. 3) לעיתים גם אולטראסאונד של האדרנלים יכול לתת תשובה ראשונית אם נשללו בעיות אנזימטיות של האדרנל מחפסים גוש באדרנל. לעיתים גם באולטראסאונד רואים יש ויכוחים על בחירת CT או MRI. הטענה היא במאמרים רבים ש CT עוזר יותר להבדיל את סוג הגוש עם קיים ובמיעוט מאמרים בטכניקה מיוחדת מעדיפים MRI. לפי החשד ובדיקות הדם אני דן עם מחלקת הדמיה על בחירת הבדיקה בהצלחה

25/11/2014 | 21:44 | מאת: אלי

שלום רב, בטסטים שבוצעו בילדה מופיע ערך של קורטיזול 30 דק' (המילה דקות זה תוספת שלי ואני נוטה להאמין שזה מתייחס לפרק זמן שחלף בין החדרת החומר ללקיחת הדם) - 673 ו - 60 דק' ערך של 782. אשמח לברר מה אומרים הערכים הללו, היות ואין טווחים לא ברור לי אם זהתקין או לא. האם זה יכול להסביר את התופעה של גיל עצמות כה מתקדם? תודה מראש על התייחסותך.

כשיש מצב כזה מחפשים הורמונים הגורמים לקידום זה הבעיה השכיחה ביותר היא פגם בבלוטת יותרת הכיליה שבין יתר תפקידיה הוא לייצר קורטיזול. יצור הקורטיזול הוא בשלבי הפיכת חומרי האב הנוצרים מכולסטרול. יש מספר שלבים ועל כל שלב אחראי אנזים אחר העושה שינוי במולקולה עד שנוצר החומר הסופי. אם יש פגם ביצור אנזים גרוי הבלוטה ביתר מביא ליצירת חומרים בעלי גוון זכרי היכולים לקדם את גיל העצמות. .בודקים את פעולת הבלוטה על ידי גרוי פעולתה בעזרת טסט סינאקטן הנקרא גם טסט ACTH בתגובה לטסט עולים מספר חומרים: 1) קורטיזול עליתו מעל ערך של 580 היא תקינה 2) החומר החשוב המופרש ביתר בעת הפגם הוא 17 הידרוקסי פרוגסטרון ולא נתת לי תשובה זו. לעיתים יכול לעלות גם חומר הקרוי אנדרוסטנדיאון ולעיתים COMPOUND S עלית הקורטיזול לערכים תקינים אינה אומרת דבר על סוג הפגם אם חומרים אלה לא נותנים תשובה מחפשים לכוון אחר. כשיגיעו התשובות העיקריות מהטסט שעדיין לא קבלת ניתן יהיה להמשיך לענו

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים