קפיצה לגובה-גדילה תקינה

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

14/11/2014 | 21:14 | מאת: אלה

שלום, בני בן 13 , גובה 149, החל את התבגרותו בגיל 12, כיום יש שיערות בבית השחי ובאיזור הפין, כמו כן הפין והאשכים גדלו . מתי אנו אמורים לראות קפיצה משמעותית בגובה? האם יש בדיקות כלשהן על מנת לראות שהוא גובה כמו שצריך ? עד כמה הוא יגבה? אני 154 ובעלי 174. בגיל 11 עשינו לו צילום כף יד שהראה מתאים לגיל 12. שתי בנותיי סיימו את הגדילה מוקדם מאוד והן נמוכות 150 אני לא רוצה לפספס משהו איתו.

התבגרות בבנים: תחילת התבגרות נורמלית בבנים היא בין גיל 9 שנים ל 13.5 שנים. משך ההתבגרות הנורמלית בבנים היא בין שנתיים ל 4.5 שנים. התבגרות בבנים פירושה גדילת האשכים. אשכים נחשבים כהתבגרותצ אם הנפח שלהם 6 סמ"ק (אם כי יש המגדירים גודל 4 סמ"ק). בתהליך ההתבגרות האשכים הולכים וגדלים ומיצרים את ההורמון הגברי בכמות הולכת וגדלה. הופעת שעור מיני אינה ממש התתבגרות. השעור מקורו מבלוטה קטנה היושבת על הכליות ונקראת יותרת הכיליה. יש לא מעט בנים הנמצאים בתהליךמהתבגרות מתקדם מאד ואין להם אף שערה מינית. ויש בנים שיש להם שעור מיני רב מאד להם אשכים קטנים, לא התחילו התבגרות ולא תהיה להם אף פעם התבגרות. נכון שבדרך כלל שני התהליכים גדילת האשכים והופעת שעור מתחילים יחד, אבל לא מעט מקרים אינם מנתחילים יחד והתהליך הקובע את ההתבגרות הוא גדילה האשכים. גדילה והתבגרות: קצב ההתבגרות יורד מאד מהלידה ועד גיל שנתיים. יורד באופן פחות תלול עד גיל 4 שנים, ומיל גיל 4 שנים הולך ויורד בהדרגהולא מפסיק לרדת עד שמתחילה התבגרות. עם תחילת ההתבגרות קצב הגדילה מתחיל לעלות בהדרגה עם ההתבגרות. בבנים המתבגרים מהר הקצה הכי גדול יהיה בערך 12-18 חודש מתחילת ההתבגרות ולאחר מכן הולך ויורד. בבנים איטיים הקצב הולך ועולה בהדרגה שנתיים ו-שנתיים וחצי ולאחר מכן הולך ויורד בהדרגה. זו לא "קפיצה" אלא תהליך האוסף תאוצה בהדרגה. קצב גדילה שנתי לפני התבגרות יכול להיות בין 4.5 ל 7 סמ לשנה (לפי האחוזון של הילד) ושיא קצב הגדילה יכול להיות בין 6 ל 14 סמ לשנה. יש בנות ובנים שאין לראות בהן בכלל עליה בקצב הגדילה באופן בולט מעל האחוזון הרגיל שלהם. סה" תוספת הגדילה בהתבגרות יכול להגיע ל 28 סמ. מכל העובדות שנמסרו צריך להבין את הדברים הבאים: א) תחילת ההתבגרות נקבעת לפי גודל האשכים- להורים אין הכשרה, אין רקע לכך ומוטב שלא יעסקו בכך ב) לא ניתן לחשב מתי יגיע שיא קצב הגדילה המקסימלי. מצב האוסף תאוצה בהדרגה והמושג קפיצה אינו כל כך מתאים לו. ג) בדיקות דם אינן עוזרות לחישוב אלא נותנות התרשמות ד) צילום כף יד מאפשר לחשב תחזית גובה סופי לפי הצילום ולפי הגובה של הנער ביום הצילום ה) מעקב גדילה כדי לוודא שהתהליך מתרחש כנדרש דורש מדידת משקל וגובה פעם ב 6 חודשים. אין מדד אחר ו) אין למישהוא לא מקצועי יכולת להעריך את התהליך, צריך ניסיון רב וידע הדרך היחידה האמינה שלך היא פניה לבדיקת אנדוקרינולוג ילדים. הנתונים שאתה מספק אינם שלמים, אינם מדןייקים ואי אפשר להסיק מהם דבר.

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים