שלום רב!!!מאז ומעולם עניין הגדילה העסיק אותי מאוד

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

09/06/2012 | 01:03 | מאת: שלום רב

בתור ילד מתבגר.בכל אופן,ברשותי מספר שאלות,ואם תוכל לענות לי עליהן זה יהיה מצוין!!אבל ממש...בבקשה אם תוכל תענה לי בפירוט אבל רק אם אתה יכול: 1.גיל עצמות - האם כאשר עושים צילום גיל עצמות,המדד שמתקבל מהרופאים הוא מדויק?אם נאמר "גיל עצמות x" והרופאים אומרים לי אתה תגבה עוד x ס"מ אז אני יכול לסמוך במיליון אחוז על המילה שלהם?כלומר אם אומרים אתה תגבה עוד 10 ס"מ זה אומר שאני אגבה 9-11 ס"מ ואין סיכוי לסטייה כלפי מעלה ומטה(לא הלכתי אף פעם לרופא גדילה אבל זה מעניין אותי). 2.האם קצב ההתבגרות אצל נערים מתבגרים הוא שונה מנער לנער?האם הקצב שעוברים את סולם שלבי טאנר שונה?אם ניקח שני נערים שגיל העצמות שלהם הוא בדיוק אותו דבר(על החודש),ונבדוק אותם כעבור שנה,יכול להיות שלאחד מהם גיל העצמות יהיה צעיר יותר פתאום כי הוא מתפתח לאט יותר,ואז הוא יגבה יותר עד לסיום ההתבגרות? 3.מה אחוזי הסטיות בדרך כלל בגביהה?כלומר,אם נניח גיל עצמות הוא x ואומרים לי אתה תגבה עוד x ס"מ,יכולות להיות סטיות?מגיל עצמות 16 לדוגמא ניתן לגבוה עוד הרבה(5 ס"מ ויותר או שזה בלתי אפשרי?) 4.האם חוסר בשינה פוגע בגדילה?אם נער יישן במשך שעתיים בתקופת ההתבגרות 5 שעות בלילה,הוא יגבה פחות מאשר אם היה ישן 9 שעות כל לילה? 5.יש בארץ ישראל הרבה בנים שהגובה הסופי שלהם עומד על 160 ומטה? תודה רבה רבה!!!

1) מליון אחוז- הגזמת, אין דבר כזה תחום השגיאה בקריאת גיל עצמות הוא בממוצע חצי שנה בין רופאים מומחים בנוטשא ומגיע עד שנתיים בקריאה סתמית של רופאים לא מנוסים. השגיאה בתחזית הגובה הסופי: החישוב נותן ערך ממוצע ומעליו ומתחתיו יש תחום שגיאה בגיל צעיר התחום מעל ומתחת הוא כ-7 סמ בגיל ההתבגרות הוא כ 5 סמ. קרא על הנושא הזה באתר: www.gdila.co.il 2) סולם טנר אינו מדוייק. אין מרווח שווה בין השלבים וכל אחד עובר אותו בקצב אחר ואין להסיק ממנו שום כלל שהוא. 3) קרא על גיל עצמות באתר שאמרתי. גיל עצמות קובע לאיזה אחוז מהגובה הסופי הנבדק הגיע ביום הצילום. בגיל עצמות 16 הנבדק הגיע ל 98.2% מהנגובה הסופי כמובן שזה חישוב ממוצע שיש לו תחום שגיאה כפי שהזכרתי 4) עד היום אף אחד לא הוכיח את הקשר. ידוע שבשינה שיאי הורמון גדילה גבוהים יותר מאשר ביום. אבל אין מחקר המוכיח בצורה בולטת את הקשר בין שעות שינה לגדילה. יש הוכחות לפגיעה של חוסר שינה במנגנוטן הטיפול בסוכר ולפגיעה במערכת האינסולין בגוף. יש הוכחה לכך שחוסר שינה מגביר את הנטיה להשמנה ועוד 5) לפי הסטטיסטיקה הפשוטה 3% מהגברים הם מתחת ל 163 סמ ו 1% מתחת ל 160

11/06/2012 | 20:04 | מאת: שלום רב

למען הבהרה: 1.לפי מה שאתה אומר יכול מאוד להיות שנער שהיה לו גיל עצמות 16 בגיל 16 יגבה עד גיל 20 כי רק בגיל 20 גיל העצמות שלי 18 נגיד?לפי מה שאתה אומר אם אני מסתכל על נערים אחרים ואני רואה שהם פחות שעירים ממני,איני יכול להסיק מכך דבר על מצב ההתבגרות שלהם/גיל העצמות שלהם/עוד כמה הם יגבהו? 2.כאמור כל הזמן אומרים שכדאי להקפיד על שינה טובה בשביל לגדול.אך כמו שאתה אומר עדיין לא הוכח קשר.האם לפי מה שהוכח עד היום ילדים עם בעיות שינה גדלים פחות?כמובן אם בעיות השינה נמשכות לאורך זמן... תודה רבה!!

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים