סתימה נרחבת בשן 46 ורגישות לקור ולעיסה

דיון מתוך פורום  פריודונטיה, מחלות חניכיים ושתלים דנטלים

14/10/2016 | 16:04 | מאת: ערן

שלום סליחה על האורך, אבל אעריך מאוד את הסבלנות ואת המענה. בשן 46 יש לי סתימה לבנה כבר כמה שנים טובות, סתימה נרחבת. לאחרונה היו לי כאבים בלעיסה (כנראה בנקודה מאוד מאוד מסויימת בשן) וכן רגישות קלה לחום (נדמה לי שזה עבר) ורגישות לקור (כולל במבחן קור אצל הרופא שנמשך) בצילום היה נראה משהו כמו חור בחלק האחורי בין השיניים. בוצעה החלפת סתימה, אז לא היה שיפור, ולפני החלטה על טיפול שורש נעשה ניסיון נוסף ובוצעה סתימה זמנית, ובמקרה של החמרה לעשות טיפול שורש, ובמקרה שלא יהיה החמרה, לעשות סתמיה קבועה לאחר שבועיים. מאז (שבועיים פלוס) יש שיפור, גם מבחינת הרגישות לקור, וגם מבחינת הרגישות בלעיסה. אבל עדיין התופעות לא חלפו. מאז ביצוע הסתימה זמנית אני מקפיד של הגיינת הפה, כולל מברשת בין שינית בין השיניים (בתחילה באזור שבין 46 ל 47 דימם בקלות, כעת פחות). באחד הפעמים השתמשתי בחוט דנטלי, ובמשיכה למעלה זה הרגיש לי כאילו זה נתקע בסתימה הזמנית וחשתי כאב, ואף רגישות קלה למתוק. השאלה שלי: א. האם העובדה שיש שיפור בסימפטומים (על אף שעדיין זה לא חלף)מעיד על כך שהשן ניצלה מטיפול שורש? ב. האם זה שיש שיפור מבחינת הלעיסה שולל את האפשרות שהכאב בלעיסה היה תוצאה של סדק בשן? ג. האם כדאי להמשיך עם הסתימה הזמנית לעוד תקופה? יש לה ייתרונות מבחינת הריפוי על פני סתימה לבנה קבועה? כמה זמן אפשר למשוך עם הסתימה הזמנית? ד. יש לי רושם שגם בסתימה הקבועה שבהחלפת הסתימה הקבועה, וגם לאחר מכן בהחלפתה בסתימה זמנית, ישנו איזה כשל בביצוע הסתימה בחלק העמוק האחורי שבין השיניים (46-47), ואולי זה גורם לכאב בלעיסה (הסתימה בוצעה בעזרת החבק ברזל סביב השן), איך ניתן לבדוק את זה? והאם יש שיטות יותר יעילות לביצוע סתימה בין השיניים מאשר החבק מתכת? ה. בביצוע סתימה קבועה לבנה, נהוג להשתמש באור הכחול להקשייה, האם הפעולה שזה עושה, זה פשוט חימום של החומר וכך הוא מתקשה (ובעצם אפשר להשתמש בכל דבר אחר שמחמם)? או שיש משהו מיוחד באור הכחול הזה? ושאלה אחרונה, האם יכול להיות שהבעיה היא בכלל בעיית חניכיים שמתחבאת בין השיניים? תודה רבה ושבת שלום

05/11/2016 | 18:50 | מאת: ד"ר אלון סבאון

א. יתכן שכן. ב. לסדק יש סימפטומים מאוד ברורים- לא אלה שתוארו כאן ג.לא למשוך יותר מדי זמן ובעיקר לבדוק את שלמותה ואת האיטום שלה ד.צריך שהסתימה תחזיר א5ת נקודת המגע שהייתה בין השיניים על מנת למנוע אפשרות של דחיסת מזון. ה.אין אפשרות להשתמש בכל אור. האור מקשה את הסתימה. ו. ללא קשר לסתימה או לכאב כדאי לך לעבור בדיקת חניכיים על מנת לשלול -אני מקווה כך-מחלת חניכיים שהיא בד"כ מחלה שקטה.

מנהל פורום פריודונטיה, מחלות חניכיים ושתלים דנטלים