Arcuate uterus וכמה עובריות להחזיר

דיון מתוך פורום  פריון האישה והפריה חוץ גופית

01/08/2015 | 11:54 | מאת: ענבר

שלום דר, שמי ענבר ובעלי ואני מתגוררים בארהב (קליפורניה) בשבע השנים האחרונות. אני בת 36 ומטופלת בטיפולי פריון בשנתיים האחרונות, במקור זה התחיל לאחר אי כניסה להריון וספירות זרע לא אופטימליות של בעלי. ביצעתי מספר הזרעות תוך נטילת כלומיד, נכנסתי להריון לאחר הזרעה וההריון נפל (אובחן כאקטופי). המשכתי בהזרעות שלא הניבו הריון ואז המשכתי לטיפולי הפרייה בהם אובחנתי כ-poor responder לתרופות ובעלת egg factor. משלוש הפריות שעברתי, החזירו לי רק עובר אחד ביום 5, אולם הוא לא הגיע לרמת blast. החלפתי רופא ובבדיקות נוספות התברר שהרזרבה השחלתית שלי צנחה ל- amh של 0.5 כאשר רק חודשיים לפני כן היה 1.5. FSH=16. החלטתי לעבור לתרומת ביצית: הרגשתי שחבל להמשיך לנסות עם הביציות שלי, גם עקב עלויות הטיפולים כאן בארהב שאינם מכוסים עי ביטוח (אולי ב-Google כן...). עשינו תרומת ביצית מתורמת בת 23. כרגע נשארו לנו 6 עובריות תקינות כרומזומלית (נבדקו ב-PGS), שתיים מיום 5, ארבע מיום 6. כולן blasts כמובן. החזרנו עוברית אחת כבר שדורגה 4AA, ההעברה היתה מצויינת וה-lining דורג כ-pattern A עם triple line pattern. הסיכויים היו 80% הצלחה, אך לתדהמתינו, לא נוצר הריון. הפרוטוקול כלל 6 מג של Estradiol ביום (3 כדורים אוראלי) מיום 2 ופרוגסטרון וגינלי 6 ימים לפני ההעברה (Endometrin מאה מג, 3 פעמים ביום). היו לנו 2 פגישות עם הרופא לאחר הכישלון על מנת לתחקר את הכישלון ולתכנן את ההמשך. הרופא עשה מאז ביופסיה לרחם שיצאה תקינה. לשאלותי על גורמים אימונולוגיים אמר שלמעשה, אין בדיקות מדוייקות מספיק לאיבחון, שממילא הטיפולים המוצעים לבעיה כיום אינם יעילים אז חבל על כספי הבדיקות, כבר כדאי לטפל ודי אם אני רוצה (לא טיפלתי). הרופא אומר שכרגע, הוא מעדיף להתייחס לכישלון כמקרי, לכן זה 80% ולא 100%. לפני שבוע, כשאני נמצאת לקראת העברה נוספת שתתקיים ביום שישי ה-7 באוגוסט, הרופא אמר שהתייעץ עם הקולגות שלו ושנראה שיש לי Arcuate uterus בדרגה מאוד קלה, הכי קלה שיש. מעולם לא שמעתי שיש לי צורה כזו של רחם והייתי אצל מספר רופאים, כולם אמרו שהרחם נורמלי, כולל הרופא הנוכחי. עברתי בדיקת hsg פעמיים, saline ultrasound ואינספור אולטרסאונדים רגילים ולא נאמר לי על צורה זו של הרחם. הרופא הסביר שזה לא אמור להשפיע על שום דבר כי זה זניח. יחד עם זאת, הוא אומר שאם ההעברה הקרובה ב-7 באוגוסט תיכשל, הוא כבר לא יתייחס לזה כאל מקרה, ישלח אותי ל-mri ויבצע hysterectomy לתיקון ה-normal diviant או הספטום הקטנטן הזה. כרגע אנו אמורים להחליט כמה עובריות להחזיר. הרופא ממליץ על אחת אך אומר שאם נרצה שתיים, זה לא נוגד תקנות. הוא אומר שהריון של שניים הוא יותר מורכב, יותר מסוכן לעיתים ושיש סבירות יותר גבוהה ללידה מוקדמת ובעיות התפתחותיות. הוא אמר שראה מספיק מקרים שכלום לא קרה ופתאום נקלטו שני עוברים ושעלי להיות חסכונית בעוברים, למקרה שאכן יש לתקן הרחם. אני חושבת להחזיר שתיים, הטובה ביותר מיום 5 עם דירוג של 4AA והכי פחות טובה מיום 6 עם דירוג 4BB. אגב, כרגע אני על אותו פרוטוקול של אסטרוגן ופרוגסטרון כמו קודם. מהיום אני שמה כדור נוסף של Estradiol בוגינה (2 מג) וכן אני עושה דיקור בחודשיים האחרונים לאחר הכישלון הקודם. האולטרסאונד היום הראה שוב triple line pattern עם lining של 7.6 (אופייני לי). ההגיון שלי אומר שאם יש לי Arcuate uterus ויכולה להיות בעיה בשתילה (ואולי הכישלון הקודם מהווה אינדיקציה לכך) או סיכוי גבוה יותר להפלה, עדיף להיות אגרסיבים. עובדה שלמרות שאומרים לי שזה מאוד זניח ושהסיכויים שלי מוערכים עדיין ב-70-80% הצלחה, אומרים לי באותו משפט, שאם הליך התיקון היה פשוט וקליל כמו ביופסיה לרחם או כמו pap, הרופא כבר היה עושה זאת ושאולי אצטרך hyterectomy. כלומר, זה אולי לא ככ זניח ובטח לא רצוי. אם אחזיר שתי עובריות אני אולי מעלה את סיכויי ההצלחה ב-10%. רציתי לשאול מה היתה המלצתכם במצב המתואר? כמה הייתם ממליצים להחזיר? רב תודות,

רחם קשתי נחשב לווריאנט נורמלי, כלומר חסר משמעות, שמבטא את העובדה שבחיים העובריים היו לאישה שני רחמים שהתאחו לפני הלידה. למרות שרואים את זה לעתים קרובות בבדיקות של הרחם לא נהוג ליחס לזה משמעות.

01/08/2015 | 19:14 | מאת: ענבר

תודה פרופ זיידמן על תשובתך. אם ההחזרה הקרובה תכשל חלילה, היית ממליץ לבצע hyterectomy למרות שמדובר על normal deviant? פשוט מאחר והעובריות נבדקו ב-PGD הסיבה לכישלונות כנראה לא טמונה אצלן... כמו כן, גובהי 169 סמ ומשקלי 51 קג. כך אני במשך שנים, לא חל שינוי, מבייצת כל חודש ובעלת מחזור סדיר כל 28 יום. יחד עם זאת, האם ה-BMI הנמוך שלי יכול להוות גורם בכישלון להיקלט או ביכולת לשאת? האם היית ממליץ לעשות מאמצים לעלות במשקל? תודה רבה,

מנהל פורום פריון האישה והפריה חוץ גופית