מתוטרקסאט

דיון מתוך פורום  ייעוץ תרופתי

27/08/2015 | 15:35 | מאת: בן

שלום אני מתחיל לקחת 15 מג פעם בשבוע לצורך טיפול בפריקרדיטיס ובכאבים המתלווים. מהם תופעות הלוואי שאני צריך לצפות וממה עליי להיזהר ולהישמר ובנוסף למה אני צריך לשים לב בעקבות החלשת מערכת החיסון. יש לציין שבמקביל מקבל חומצה פולית 3 פעמים ביום תודה.

שלום, תופעות לוואי שצריך לצפות: • בעיות במערכת העיכול, כמו בחילות, כאבי בטן, צואה רכה. • כאבים ודלקת בפה. • שיבוש בתפקוד הכבדי, עלייה קלה באנזימי כבד • סימפטומים במערכת עצבים מרכזית , כולל כאב ראש, חולשה, קושי בלהתרכז. • התקרחות. • חום, תלוית מינון. • רעילות ריאתית, ולכן חשוב לבצע צילום חזה לפני התחלת טיפול בתרופה. תופעות לוואי במערכת העיכול ומערכת העצבים המרכזית מתרחשים ב 24-48 שעות אחרי המנה השבועית שלMETOTOTREXATE . בכל זאת, התקרחות מתרחשת תוך מספר שבועות. שיבוש במדדי הדם יכולים להתפתח אחרי חודשים. פריחה יכולה להתפתח תוך כדי ימים ראשונים אחרי המנה השבועית ולהעלם בזמן המתן השבועי הבא. זיהום בפה יכוך להימשך לימים עד שבועות; יכול להיות קל או כואב מספיק להשפיע לאכול. רוב תופעות הלוואי אפשר לטפל בהם. ומתן חומצה פולית פעם ביום 1 מ"ג כדי להפחית את תופעות הלוואי ולהפחית סיכויי הפסקת התרופה, יכולים גם להגיע למינון של 5 מ"ג בתלות בתדירות הופעת הסימפטומים. טיפול בחומצה פולית גורם להפחתת תופעות לוואי במערכת העיכול, תפקוד כבדי, זיהומים וכאב בפה, מוביל לפחות הפסקת הטיפול. יש להפריד המתן בין FOLIC ACID ל METHOTREXATE 8-12 שעות. בחולים אשר לא נעזרו במתן של FOLIC ACID אפשר להשתמש ב FOLINIC ACID בעל אפקט מגן מתופעות לוואי. בנוסף יש לערוך בדיקות תקופתיות : • ספירת דם . • ניטור תפקדי כבד. • צילום חזה. METHOTREXATE עושה בקרה לתפקודה של מערכת החיסון ואינו מעכב מערכת החיסון באופן משמעותי. אינו מקושר בהופעת זיהומים אלא אם בשילוב עם סטרואידים (מדכא מערכת החיסון) או בשילוב עוד תכשירים אשר מדכאים מערכת החיסון. במקרה וזיהום הופיע במטופל בתרופה מפסיקים הטיפול עד החלמתו של המטופל. יש להיזהר לא לקחת חיסונים (לא מוחלשים) בתקופת הטיפול.

מנהלי פורום ייעוץ תרופתי