סטטינים ותיפקודי כבד

דיון מתוך פורום  ייעוץ תרופתי

05/08/2015 | 01:28 | מאת: אביטל

הנני בת 51. אני נוטלת כבר כמה שנים ליפיטור בשל ערכי כולסטרול התחלתי גבוה - בסביבות 260. HDL מעל 50. בדיאטה מאוזנת הורדתי כולסטרול לסביבות 230-240 אך גם ה HDL ירד (היה עדיין גדר הנורמה - 47). בשל תורשה משפחתית של בעיות לבביות נאמר לי כי שום דיאטה לא תעזור לי. לקחתי ליפיטור 10 מג' כשנה והערכים ירדו מאד - בסביבות סה"כ 100. תיפקודי הכבד היו מצוינים. רופא המשפחה המליץ לי לדלל את השימוש לפעמיים בשבוע ואכן שמרתי על רמה מאוזנת של לא יותר מ 200 סה"כ - גם כשלקחתי את הכדור פעם בשבוע. עם זאת, לאחר שהפסקתי כלל את השימוש ואף לא שמרתי על תזונה מאוזנת במשך יותר משנה ועליתי במשקל - קפץ הכולסטרול ל 315. ה HDL היה מצוין - בסביבות 60. הקרדיולוג המליץ לי על מינון מאד גבוה. 40 מג' ליפיטור. לאחר 3 חודשי שימוש - הכולסטרול ירד ל 160. עימו ירד ה HDL. אך ערכי ה ALT ו AST עלו ל42 ו 63. הרופא מתעקש שאשאר במינון הנוכחי ושהערכים הם בסדר והכדור לא יפגע בי, אך מניסיוני, מינון של 10 מג' איזן לי את הכולסטרול בעבר ואין לי כוונות להפסיק שוב את השימוש בליפיטור כיוון שמינון זה לא פגע לי בערכי תיפקודי הכבד. אשמח לייעוץ נוסף תודה

שלום, הגישה העדכנית לטיפול ברמות כולסטרול גבוהות פחות מכוונת למטרה מסויימת של ערכי כולסטרול, אלא לחלופין מחושב הסיכון ללקות באירוע לבבי או מוחי ולפי דרגת הסיכון נבחרת " עוצמת הטיפול". ליפיטור 40 מ"ג נחשב לטיפול "בעוצמה גבוהה" ומתאים לסיכון גבוהה. לגבי העלייה באינזימי כבד. החריגה היא מינימלית וקשה לקבוע אם היא משמעותית או שניתן לייחס אותה בוודאות לטיפול בליפיטור. מומלץ לחזור על הבדיקה ואם הערכים עולים או נשארים גבוהים ללא הסבר אז ייתכן וצריך לברר יותר האם יש סיכון לפגיעה כבדית.

מנהלי פורום ייעוץ תרופתי